HomeSense categoriaEl projecte Platges Netes actua per l’impacte de la brossa de la...

El projecte Platges Netes actua per l’impacte de la brossa de la platja de Riumar a Deltebre

L’alumnat de Noves Oportunitats de Deltebre conjuntament amb les seves professores i el Parc Natural del Delta de l’Ebre hem emprés el següent projecte: pal·liar l’impacte provocat per la brossa a la platja de Riumar. Aquesta proposta és una activitat socialment rellevant ja que vincula  servei i aprenentatge, ambdues accions bàsiques en el treball cooperatiu. Hem demanat la complicitat del Parc que ens ha facilitat  l’accés als espais de servei i el material necessari. El Parc, conjuntament amb altres entitats, ha desenvolupat la campanya “Per un Delta net”, i ens ha prestat gran ajuda, i sota el seu suport ens hem posat en marxa. 

El passat 20 de desembre vam començar la nostra acció que  va consistir a pentinar un rectangle de 100 x 30 m situat a la platja de Riumar. El grup de vint persones ens vàrem posar en filera a la capçalera del rectangle i vàrem avançar fins als 100 m, caminant a poc a poc i recollint tota la brossa que trobàvem. En arribar a l’aula vam fer el tractament de la brossa trobada segons les pautes proporcionades pel Parc Natural.

Es varen recollir 114 unitats de brossa que representen 0,038 objectes/m2. Aquest valor és semblant al que es coneix de la platja del Serrallo on la densitat és de 0,03 objectes/m2.  Aquests valors son molt inferiors a la mitjana d’objectes del mediterrani (1,2 objectes/m2) tot i que a Riumar no entren màquines a netejar. 

L’anàlisi dels objectes que es van recollir a Riumar posa de manifest la presència de materials aliens al seu ecosistema. Riumar és un espai natural de singular valor ecològic que ha de ser protegit no solament per la importància de les dunes i la flora i fauna associada, sinó també per la seva bellesa única de gran atractiu per a la gent que hi vivim i pels forasters. L’anàlisi del nombre total d’unitats de brossa recollits, el tipus de material i pes de cadascun del tipus mostra que els objectes de fusta, plàstic i vidre son el més importants.

 

Pensem que aquesta brossa  ha arribat a la platja per aquestes causes:

a) La platja està prop de la desembocadura de l’Ebre i molts dels materials que hi trobem tenen a veure amb les riuades. Les canyes o deixalles orgàniques no presenten un perill seriós per  l’ecosistema i son arrossegades de manera natural per les riuades. Més perillosa és la contaminació que ens arriba de les aigües dels rius que drenen a la mar a causa de l’extracció d’àrids o aigües residuals fabrils, que afecten els ecosistemes marins i ambients associats.  

b) Les estacions de bombeig dels arrossars que arrosseguen gran quantitat de deixalles agràries, bàsicament plàstics i embolcalls de fertilitzants i de productes fitosanitaris altament
nocius.

c) La platja està prop del port de la Ràpita, és per això que hi trobem deixalles pròpies de l’activitat dels pescadors, bàsicament restes de caixes de porexpan, altament tòxic, que es descomponen en petites partícules que són menjades pels animals marins i les aus. També hem trobat fils i cordes de tota mida i gruix.

d) La desídia dels usuaris deixa a la platja material relacionat amb l’esbarjo com pots de cremes solars i restes de joguines.
Conclusions del nostre estudi:

– Entenem que la contaminació no té fronteres, és global.

– A nosaltres també ens  pertany  vetllar per a que els sistemes naturals de Riumar, lloc d’interfase entre terra i mar, únic per les seves dunes, no siguin alterats més enllà de la seva capacitat de recuperació i hauríem de procurar que cap efecte nociu posi en perill els recursos vius, ja que això comportaria greus perills per a la salut humana en entorpir-se la pesca i altres usos legítims de la mar inclòs l’esbarjo. 

Ens agradaria molt que el Parc Natural comptes amb nosaltres per a properes tasques de neteja i tractament de la brossa ja que ens hem sentit útils i ens hem apropat a les problemàtiques mediambientals que ens afecten directament. Gràcies!

 

Maria Abril - SOLDO-50
Maria Abril - SOLDO-50
equip docent (Joves noves oportunitats Fundació Gentis)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 1 =

Últimes notícies