HomeSense categoriaUnió de Pagesos alerta que les importacions d’arròs de Mercosur amenacen els...

Unió de Pagesos alerta que les importacions d’arròs de Mercosur amenacen els productors del delta de l’Ebre

Unió de Pagesos alerta que el gran increment de les importacions d’arròs a la Unió Europea procedent dels països del Mercosur –Uruguai, Argentina, Paraguai i Brasil- posa en perill la viabilitat dels productors catalans, en concret del delta de l’Ebre. Segons dades del sindicat, des del passat 2015 estes importacions s’han disparat en un 200%, que han passat de les prop de 55.000 tones a les 166.000 d’este passat 2018. No només això, alerten que la proposta d’acord comercial entre este organisme i la Unió Europea, pendent de ratificació, preveu l’entrada de 60.000 tones anuals sense cap tipus d’aranzels, fet que pot pressionar a la baixa els preus dels productors autòctons. El sindicat lamenta que la Unió Europea haja volgut minimitzar l’impacte per al sector i reclama estudis sobre els efectes d’estes mesures.

L’Uruguai és el principal país exportador, amb més de 79.000 tones el 2018, que duplica en quatre anys la seua presència als mercats comunitaris. Unes importacions fetes amb aranzels però que l’acord subscrit el passat juny per la Unió Europea podria acabar alliberant d’estes taxes 60.000 tones. En el cas uruguaià, apunta el sindicat, un conglomerat d’empreses encapçalat per SAMAN –que concentra la meitat de producció del país- li permet completar el cicle productiu i comercial processant més de 600.000 tones, gràcies a una infraestructura industrial i tecnològica d’última generació.

Davant este escenari, Unió de Pagesos vol que la Unió Europea estudie l’impacte econòmic sobre els sectors més sensibles a este acord amb Mercosur, només pendent de ratificar pel Parlament Europeu, per a determinar els possibles efectes a mitjà i llarg termini. Denuncien que la Comissió Europea utilitze l’agricultura comunitària com a “moneda de canvi” per a beneficiar sectors econòmics vinculats als serveis i productes industrials, com l‘automoció i els químics, per als quals s’obririen grans oportunitats de negoci. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 5 =

Últimes notícies