HomeSense categoriaL’Oficina Antifrau investiga l’Ajuntament d’Amposta pels ajuts al pagament de l’IBI dels...

L’Oficina Antifrau investiga l’Ajuntament d’Amposta pels ajuts al pagament de l’IBI dels darrers tres anys

L’Oficina Antifrau de Catalunya ha obert una investigació a l’Ajuntament d’Amposta pels ajuts al pagament de l’IBI concedits els anys 2016, 2017 i 2018. Antifrau investiga si hi ha hagut malversació de fons públics en la concessió d’estos ajuts, ja que una sentència judicial del Tribunal Suprem del 2014 va establir que els impostos no són subvencionables i, a més, la concessió dels ajuts compta amb els informes desfavorables dels serveis de Secretaria i Intervenció de l’Ajuntament d’Amposta.

Els ajuts al pagament de l’IBI es van posar en marxa l’any 2016, a partir d’una moció que en aquell moment va presentar Plataforma per Catalunya- ara SOM Amposta-. Des del consistori es va considerar que “una rebaixa generalitzada de l’IBI podia beneficiar els bancs amb molts pisos buits i els grans propietaris” i és per això que es va optar per “bonificar el 25% de la quota de l’IBI als habitatges de primera residència”, segons ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs. Una mitjana de 800 famílies s’han beneficiat durant tres anys d’este sistema de bonificacions que ha comptat amb una partida aproximada de 90.000 euros anuals.

Després de tres anys concedint bonificacions al pagament de l’IBI, l’Ajuntament va decidir este 2019 no continuar amb este sistema d’ajuts ja que la bonificació s’aplicava per igual a  tothom sense tindre en compte ni el valor cadastral de l’immoble ni la capacitat econòmica del propietari. Fa unes setmanes l’Ajuntament va comunicar per carta a les persones que havien rebut l’ajut els darrers tres anys que a partir d’este 2019 ja no es concedirien els ajuts a l’IBI. A la carta es reconeix que este sistema d’ajuts comptava amb un informe desfavorable dels serveis de Secretaria i Intervenció de l’Ajuntament d’Amposta i recordava també que hi ha una sentència del 2014 que diu que no es pot subvencionar l’IBI. Segons Tomàs, la sorpresa ha estat que la investigació de l’Oficina Antifrau arribe ara que l’Ajuntament ja ha decidit retirar l’ajut i, fins i tot, hi ha un acord del Ple municipal retirant la partida pressupostària assignada.
Des del consistori asseguren que la denúncia davant Antifrau ha pogut tindre l’origen en la carta enviada als veïns, ja que allí l’Ajuntament reconeix que els ajuts es van donar malgrat els informes desfavorables i la jurisprudència actual. Amb tot, Tomàs, que ja ha respost a la demanda d’informació del director de l’Oficina, confia que “la investigació quede en un no res”. “Entenem que el director de l’oficina ha de donar curs a la denúnica que li arriba, però ajudar 800 famílies durant tres anys no és fer un ús fraudulent dels fons públics”.

De moment Tomàs no es planteja una rebaixa generalitzada de l’IBI, “una rebaixa del 25% de l’IBI és inviable per a una ciutat que té molts serveis i equipaments com un hospital, un centre de tecnificació esportiva, una piscina coberta o una residència”, assegura Tomàs”

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + = 8

Últimes notícies