HomeMedi AmbientDelta Birding Festival 2019 arriba del 20 al 22 de setembre

Delta Birding Festival 2019 arriba del 20 al 22 de setembre

Sí, perquè aquestes són les dates del Delta Birding Festival 2019, ja en la seva 6a edició. Des del divendres 20 al diumenge 22 de setembre els aficionats a l’ornitologia tornaran a posar el Delta al centre del món. Com sempre, xerrades, sortides, tallers, viatges en vaixell, expositors, cinema, documentals, art naturalista i tota una sèrie d’activitats delectaran a totes les persones que tinguin curiositat pel món dels ocells, des de l’ornitòleg obsessiu que dorm amb els prismàtics penjats al coll per si sent udolar un mussol fins a la persona que vulgui preguntar si els ocells tenen plomes. Tots trobareu el vostre espai en aquest festival que, des de l’organització, intentem que sigui inacabable per al visitant.

Després d’haver convidat personatges del més alt renom, és impossible superar el llistó en cada edició però sí que podem mantenir-lo i portar ponents sobre temàtiques molt interessants. Qui tenim enguany? Tindrem Tim Birkhead, que parlarà del procés de formació dels ous de les aus, de principi a fi, i de les seves característiques, un tema de la biologia dels ocells que pot semblar avorrit però que el professor Birkhead sap explicar d’una forma amena i entenedora que el fa, senzillament, fascinant. També hi haurà Magnus Robb, que repeteix al Festival, explicarà com fa gravacions nocturnes de sons d’ocells en migració i com així ha descobert vocalitzacions d’algunes espècies que no coneixíem, a més d’endur-se sorpreses d’ocells que no tenim ni la més remota idea que passen per sobre nostre en migració.

Nina O’Hanlon, ecòloga marina que estudia un tema de rabiosa actualitat, parlarà de l’impacte mediambiental dels plàstics al mar. Parlarem d’ocells morts per ingerir plàstics letals, ocells atrapats en malles de packs de cerveses, nius empastifats de trossos de plàstic i de moltes altres situacions a les quals cal posar-hi remei.

També tindrem xerrades sobre la reintroducció del falcó pelegrí a Barcelona, sobre ballesters marcats amb geolocalitzadors, plàstics al Delta, observació d’ocells a contrades exòtiques, ornitologia en bicicleta, àguiles cuabarrades a Tarragona, censos d’ocells hivernants, sobre com es fa una guia d’aus i altres temes per a tots els gustos.

Pel que fa als expositors, el DBF 2019 comptarà amb aproximadament els mateixos expositors d’òptica, viatges ornitològics, llibres, fotografia i altres, amb la característica que es consoliden i incrementen els expositors que ofereixen productes en l’àmbit internacional, especialment a Sud-Amèrica. Una característica important del DBF és que els productes d’òptica es poden avaluar a l’aire lliure, mirant la llacuna de La Tancada, amb flamencs, ànecs i gavines gairebé posant perquè el possible comprador avaluï bé el producte en situació real.

Com sempre, hi haurà activitats per als ornitòlegs avançats i per aquells que encara no han agafat mai uns prismàtics, amb guies preparats per a les diferents tipologies. L’observació d’aus marines a alta mar, les sortides per principiants Emprèn el vol, els Delta Hot Spots amb ornitòlegs reconeguts i totes les activitats d’altres anys, continuen en marxa. Com a novetat, cal destacar la sortida nocturna amb Magnus Robb per gravar sons d’ocells en migració, que ens permetrà veure aquesta tècnica que està descobrint força incògnites sobre la migració dels ocells. Hi haurà també un taller de censos i observació d’aus nocturnes a càrrec de Jordi Baucells, president de l’Institut Català d’Ornitologia i autèntic enamorat de la nit (en el sentit ornitològic, és clar).

Durant les cinc edicions anteriors, el DBF va aconseguir destinar diners dels beneficis de la venda d’entrades a diversos projectes de conservació i seguiment de poblacions d’ocells. Aquests projectes eren triats per l’organització segons la informació de projectes en curs de la que disposàvem però enguany s’ha establert un procés per fer la tria en direcció contrària, és a dir, que siguin els centres de recerca i els investigadors qui proposin projectes al festival. Per això es va obrir un procés de presentació de candidatures de treballs a ser finançats. De les propostes rebudes, un jurat triarà tres finalistes i seran els propis assistents al festival els qui votaran el projecte que es mereixi la dotació econòmica. Fins a la finalització del DBF 2019 no sabrem quina quantitat s’hi podrà destinar perquè necessitarem tancar el balanç econòmic però l’organització es compromet a destinar-hi un mínim de 2.000 €. A més, hi ha hagut una bona notícia recentment i és que el Zoo de Barcelona donarà 2.000 € addicionals a la xifra finalment assolida. Pel cap baix, doncs, el projecte guanyador rebrà 4.000 € i molt probablement superarà aquesta xifra amb escreix.

El DBF 2019 serà un any de consolidació de les activitats dutes a terme en anys anteriors, amb noves incorporacions que diversifiquen encara més l’oferta per al visitant, que tindrà tantes opcions interessants que li serà impossible fer-les totes i que garanteixen que no s’avorrirà en cap moment. El fet que molts visitants repeteixin la visita, any rere any, és un bon indici que sempre hi ha activitats a fer al Delta Birding Festival.

Potser no has anat mai a observar ocells? Creus que és massa difícil per a tu, que et costa diferenciar un ànec d’una gavina? Penses que el material necessari és massa car i cau fora del teu abast? Doncs et podem assegurar que, per molta gent, l’entrada al món de l’ornitologia significa que la seva vida canviï radicalment en descobrir un nou univers que sempre havia estat allí, davant dels seus ulls però que els havia passat incomprensiblement desapercebut. Jonathan Franzen, reconegut autor de best-sellers, ha explicat sovint què va experimentar quan es va aficionar a l’ornitologia “Em semblava impossible haver passat cent vegades per davant d’un mateix arbre de Central Park i que no hagués vist els ocells que hi havia. De cop, va ser com si comencés a veure unes joies, uns tresors amagats que obrien un nou món davant meu”.

Això ho sabem molt bé tots els qui guiem sortides per principiants, donem cursos o entrem en contacte amb persones que no coneixien aquesta afició. Si ets d’aquests, esperem que el DBF 2019 sigui la teva gran oportunitat de conèixer aquest món i si ja has vingut altres vegades… ja sabem que enguany tornaràs!

El Delta Birding Festival és un esdeveniment organitzat per la Fundació Catalunya-La Pedrera, l’Institut Català d’Ornitologia i ORYX, la botiga de material del naturalista,  ha comptat amb el suport de diverses institucions i amb la destacada col·laboració del Parc Natural del Delta de l’Ebre

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

85 + = 94

Últimes notícies