HomeSense categoriaEls voluntaris del Parc Natural del Delta porten 18 anys lluitant contra...

Els voluntaris del Parc Natural del Delta porten 18 anys lluitant contra les espècies exòtiques invasores

Ja han passat quasi 20 anys des que els voluntaris i voluntàries del Parc Natural del Delta de l’Ebre van constituir-se en associació, amb la finalitat de defensar i protegir el patrimoni del delta de l’Ebre i les Terres de l’Ebre.

Durant aquest temps, han participat en nombroses activitats de suport al Parc Natural i han organitzat activitats pròpies per tal de millorar l’entorn del Delta. Tal com explica Clara Franch, presidenta de l’associació, “de totes les activitats que fem, una bona part estan destinades a eliminar o controlar espècies exòtiques invasores, tant d’animals com plantes”. Així, ha afegit “aquests darrers anys hem actuat directament contra el caragol poma, la granota toro, l’herba de la pampa, l’ungla de gat,… i, conscients que la prevenció és l’eina més efectiva davant aquesta problemàtica, també hem organitzat xerrades de sensibilització a la gent”.

La prova més recent de tot això és l’ajuda que els Voluntaris/es han aportat, aquestes darreres setmanes, mostrejant i buscant evidències de presència, o no, de granota toro (Lithobates catesbeianus) al voltant de les basses del filtre verd, a la zona d’Illa de Mar i Les Olles. Des de la primera setmana de maig, una vintena de voluntaris/es s’han distribuït per torns de matí, tarda i nit per resseguir el contorn de les llacunes del filtre verd i els arrossars més propers, així com la llacuna de Les Olles. Aquesta tasca s’ha fet en coordinació amb els tècnics del Parc Natural i de Seo/BirdLife de Rietvell i durarà tot l’estiu. Per altra banda, durant els darrers anys, l’Associació actua per erradicar l’ungla de gat (Carpobrotus edulis) a la zona dels erms de la Tancada, al costat de la llacuna de la Tancada. Allí, de forma periòdica i amb ajuda de voluntaris/es de la Reserva de Riet Vell, arrenquen manualment l’herba invasora per tal de deixar pas a la recuperació de la vegetació pròpia de la zona.

Un altre exemple serien les tasques que es van dur a terme quan es va detectar el caragol poma al Delta, on un grup de Voluntaris/es va extreure manualment milers de postes i caragols de la séquia mare. Cal recordar que les espècies exòtiques invasores constitueixen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat al món i són les responsables de greus perjudicis ambientals, econòmics i socials. A Catalunya hi han registrades 1.330 espècies exòtiques, de les quals el 13% tenen caràcter invasor. 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 31 = 39

Últimes notícies