HomeSense categoriaConstrueixen una bassa a l’Illa de Buda per als samarucs

Construeixen una bassa a l’Illa de Buda per als samarucs

El samaruc és un petit peix que no supera els 10 cm, omnívor  i de colors molt vistosos que habitava ambients  d’aigua dolça com els arrossars i els ullals. Es troba en perill crític d’extinció a escala mundial per causes com la contaminació, la transformació dels seus hàbitats i la introducció d’espècies exòtiques. Actualment el samaruc sobreviu en zones aïllades on no arriba la  gambúsia, un petit peix nord-americà que hi competeix  fins al punt que el pot fer  desapareixen en molt poc temps si coincideixen. Malauradament el Delta està infestat d’aquesta espècie invasora que es va introduir per combatre el paludisme ja que s’alimenta entre altres coses, de larves de mosquit. 

Aquesta bassa s’ha construït amb uns criteris tècnics per evitar l’entrada de la gambúsia. Es tracta d’una excavació  tocant al riu Ebre per assegurar un fluxe d’aigua de renovació però sense una connexió directa. La bassa es renova per infiltració freàtica, compta amb uns marges de defensa per evitar l’entrada de peixos exòtics en cas de pluges fortes o riuada i té una profunditat d’1,80 metres aproximadament perquè no se sequi i pugui assegurar aquesta renovació.

En aquesta zona ja existeix una bassa de les mateixes característiques i funcionament  que es va excavar l’any 2002. En aquell moment es va introduir un petit nucli. En els següents anys es va poder constatar l’estabilitat poblacional i el 2014 es va ampliar la superfície de la bassa per acollir un nucli més gran. El 2017 es va tornar a ampliar la superfície després de veure en els mostrejos de seguiment que el nucli continuava creixent.

Ara en 2019, s’ha fet aquesta  última ampliació amb la qual es pretén donar estabilitat a aquest nucli i acabar consolidant una població viable a l’Illa de Buda.

Aquesta nova bassa ha estat construïda dins del Projecte SOS Samaruc i finançada pel Grup Giró.   

Exemplars mascle i femella de samaruc. |  M. Cebolla

 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies