HomeSense categoriaLa creació de Picamball impulsa el món ornitològic del Delta de l’Ebre

La creació de Picamball impulsa el món ornitològic del Delta de l’Ebre

El 2006 va néixer l’Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre, més coneguda com Picampall (nom local del Repicatalons Emberiza schoeniclus). L’objectiu principal de l’associació era aglutinar diverses persones interessades i preocupades per la conservació de la natura en general i, especialment, de les aus. Molts dels impulsors de l’associació eren ornitòlegs aficionats o experts, però també hi havia gent interessada en altres camps de les ciències naturals, com ara la botànica, l’herpetologia i els invertebrats.  

La creació d’una associació ens ha permès treballar de forma organitzada i adquirir coneixements sobre els valors naturals de les Terres de l’Ebre. També hem realitzat tasques de sensibilització adreçades tant a la població local com a la resta de la societat que podia participar en les activitats promogudes des de Picampall. Amb aquesta voluntat va sorgir l’Escola de Natura de Picampall, que va esdevenir l’ànima de l’associació durant molts anys. Des de l’Escola es proposa un calendari d’activitats al llarg de l’any, entre les quals hi ha cursos de cap de setmana, tallers d’un dia i sortides temàtiques. Algunes d’aquestes activitats tenen molta acceptació i demanda, fet que les ha convertit en “activitats clàssiques” que s’han desenvolupat durant diversos anys. D’altra banda, l’Escola també intenta buscar noves propostes d’activitats destinades al gran públic (com pot ser d’iniciació a l’ornitologia) com altres en les quals els participants adquireixen coneixements de temàtiques més específiques (com l’organitzada enguany de datat i sexat de rapinyaires). La idea és que el ventall d’oferta formativa sigui atractiva per a qualsevol persona que tingui interès a conèixer tant la biodiversitat de les Terres de l’Ebre com altres temes relacionats amb la natura.

Durant molts anys l’Escola de Natura de Picampall ha estat la cara visible de l’associació i ens ha permès fer una feina de base molt important i de consolidació. Després d’aquesta llarga experiència, Picampall fa un pas endavant per afrontar nous projectes i reptes per a la conservació del patrimoni natural, molts d’aquests gràcies a l’empenta de la gent jove que se’ns ha unit. Entre aquestes noves activitats i projectes estan la Primera Riuada de Moixons de les Terres de l’Ebre (que va ser tot un èxit!); el seguiment del còlit negre (Oenanthe leucura) en el període 2017 a 2019, ocell en regressió a Catalunya i que a les Terres de
l’Ebre manté les millors poblacions reproductores del país; la signatura de l’Acord de Custòdia del Territori amb la Fundació Catalunya-La Pedrera, per dur a terme la gestió integral de la Reserva de l’Alfacada; i l’organització del Camp de Treball Internacional per recuperar una bassa per a amfibis a l’Ampolla. D’altra banda, entre els projectes que es mantenen actius destaquen la col·laboració en l’anellament de polls de flamenc que organitza el Parc Natural del Delta de l’Ebre i l’apadrinament de flamencs, acció que permet comprar telescopis per als ornitòlegs locals que fan el seguiment d’aquesta espècie en el nord
d’Àfrica. 

Tots aquests anys de treballs, activitats i projectes amb èxit han estat sempre possibles gràcies a l’estreta col·laboració que des de Picampall hem tingut amb els Parcs Naturals, Consells comarcals, Ajuntaments, entitats i empreses del territori. I especialment a la participació ciutadana (els nostres socis!) que sempre han cregut en l’entitat i ens han proposat idees, projectes i il·lusions.
Us encoratgem a continuar participant i apostant per la conservació del patrimoni natural de les
Terres de l’Ebre.

www.picampall.cat  

 

Visita i anellament a la Reserva Natural de l’Alfcada.  |  M. Cebolla

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 78 = 86

Últimes notícies