HomeSense categoriaEl Consorci Bemo subvencionarà 13 projectes de desenvolupament rural en el marc...

El Consorci Bemo subvencionarà 13 projectes de desenvolupament rural en el marc dels ajuts Leader 2018

Quaranta projectes presentats, 33 elegibles i 13 subvencionats. Este és el resum de la resolució de la convocatòria del 2018 dels ajuts Leader 2015-2020 que gestiona el Consorci per al Desenvolupament de les comarques del Baix Ebre i el Montsià, el Consorci Bemo, i que s’han resolt fa poques setmanes. La dotació anual de 583.251,31 euros ha quedat curta per a finançar la gran quantitat de projectes que optaven als ajuts en esta anualitat. El Consorci Bemo ha rebut 40 projectes destinats al desenvolupament rural, dels quals 33 han resultat ser elegibles, és a dir, que han obtingut la puntuació necessària -151 punts- per a rebre una subvenció. Malgrat això, només 13 projectes rebran ajuts del Leader 2018, ja que no hi ha suficient dotació econòmica per a finançar tots els projectes elegibles. Amb tot, segons ha explicat el director del Consorci Bemo, Rubén Alegria, el Consorci està pendent que al mes de setembre puga rebre una nova assignació econòmica per a finançar més projectes i que provindria d’altres àrees de Catalunya que no han esgotat la dotació econòmica dels ajuts Leader que tenien disponibles per a la convocatòria 2018. És per això que es confia que  dels 13 projectes subvebcionats es puga passar a 16 o 17 amb esta nova assignació econòmica encara pendent de determinar.

 

Increment de projectes

Segons el director del Consorci Bemo, Rubén Alegria, en els darrers dos anys “s’ha fet un salt important  quant al nombre de sol·lictuds d’ajuts que rebem”. “En les dos primers convocatòries [anualitats 2015 i 2016], tots els projectes elegibles van obtindre subvenció, però en la tercera i quarta convocatòria  [2017 i 2018] molts projectes s’han quedat sense subvenció per falta de dotació econòmica”. Alegria creu que la causa cal buscar-la en la sortida de la crisi econòmica i en el major coneixement dels ajuts per part d’empreses i emprenedors i és que dels 40 projectes presentats, 37 corresponen a empreses privades i projectes d’emprenedoria i 3 a administracions públiques (els ajuntaments de Deltebre, l’Ampolla i l’EMD de Jesús). 

Els ajuts d’esta convocatòria es destinaran a projectes empresarials de diferents sectors des de l’agroalimentari, el turístic o el de la petita indústria. El projecte més ben puntuat i que obtindrà més subveció ha estat la posada en marxa d’un projecte d’emprenedoria, vinculat amb la restauració, a Ulldecona. La subvenció atorgada pot arribar fins a un 40% de la inversió amb un topall de 70.000 euros per projecte i entre els criteris de puntuació es valoren qüestions com la creació de llocs de treball, la internacionalització, la innovació tecnològica i energètica, l’ús de les noves tecnologies o la valorització del patrimoni, entre d’altres. “Inicialment hi havia un topall de 100.000 euros per a projectes, però s’ha rebaixat fins als 70.000 per tal que es puguen subvencionar més projectes”, explica Alegria.

Els ajuts Leader tenen com a objectiu la dinamització econòmica dels territoris rurals, i s’emmarquen dins del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya, i està cofinançat en un 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i en un 57% pel Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Per a resoldre esta situció de manca de dotació econòmica, caldrà esperar al nou acord de la Política Agrària Comunitària a partir del 2020 i que este incloga un increment dels ajuts del Leader. Amb tot Alegria s’ha mostrat pessimista, ja que “tot fa pensar que no apunta cap aquí i que la política agrària europea no apostarà tant pel desenvolupament rural com ho ha fet fins ara”. Amb tot diu que no està tot perdut i que encara hi ha marge per a la negociació: “des de tots els grups d’acció local intentem transmente a la classe política que cal treballar perquè els ajuts al desenvolupament rural no vagen a menys, hem d’intentar que com a mínim es mantinga el que hi ha fins ara i si es pot anar a més”, sentencia Alegria. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

82 + = 91

Últimes notícies