HomeSense categoriaEls arrossers demanen compensacions i un pla de gestió concret per la...

Els arrossers demanen compensacions i un pla de gestió concret per la major afectació dels flamencs

Els arrossers del delta de l’Ebre preveuen enguany que la collita no serà excepcionalment positiva, com la de l’any passat, però sí prou bona si més no en qualitat de l’arròs. Per preveure’n la quantitat, consideren que cal esperar a l’inici de la sega, que tant des de la Cambra Arrossera del Montsià com des d’Arrossaires del Delta situen pels volts de la Diada de Catalunya, l’11 de setembre, tot i que algunes varietats més primerenques es puguen començar a recol·lectar abans. El cas és que es consolida una tendència que fa que la majoria de pagesos sembren més tard del que ho feien fa uns anys, ja que una maduració ràpida, que obliga a segar a finals d’agost, acostuma a anar en contra de la producció.

Els responsables de les dos principals cooperatives coincidixen que enguany no hi ha hagut afectació de fongs com la Perycularia -va causar minves importants en la campanya del 2017- i que el cicle de l’arròs s’està culminant satisfactòriament “després que tingués un inici complicat per les baixes temperatures, que van obligar a tornar a sembrar aviat alguns camps”, segons revela el president de la Cambra Arrossera, Marcel Matamoros. “La situació s’ha anat arreglant i ara està bé”, conclou. “L’arròs està acabant bé”, manifesta en el mateix sentit Jordi Casanova, president d’Arrossaires. Tampoc no hi ha hagut cap pedregada que haja afectat el conreu i l’aiguat de dimarts no es considera perniciós. Encara que torne a fer calor, els arrossers només demanen que no hi haja cap tempesta, ni tampoc temperatures extremes que sí que poden afectar l’arròs en un cicle més tardà.

Tots dos també coincidixen, però, a assenyalar que, amb l’afectació del caragol poma estancada, enguany el principal obstacle imprevist en algun punt ha estat la presència de flamencs als camps fins més tard del previst en alguns punts. “És com si haguessen variat el comportament. Han entrat als camps més tard, amb l’arròs ja verd”, explica Matamoros. “Ens diuen que en haver-hi més individus, la seua presència als arrossars s’ha allargat més enllà dels 25 dies que teníem més o menys establerts”, afegix Casanova. Els arrossers han demanat al Departament de Territori compensacions econòmiques i un pla de gestió més concret, que puga preveure “espantades” amb espais alternatius “on els flamencs es puguen sentir còmodes” fora dels arrossars. Demanen un tractament homologable al de la polla blava, una altra espècie protegida, amb la particularitat que el flamenc “obliga a ressembrar”. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

61 + = 68

Últimes notícies