HomeSense categoriaEls alcaldes de la Ribera, decebuts amb la reunió per a combatre...

Els alcaldes de la Ribera, decebuts amb la reunió per a combatre el despoblament

Sense diners per a combatre el despoblament. Els alcaldes de la Ribera d’Ebre van tornar decebuts del passat dilluns després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers Damià Calvet i Teresa Jordà per tal d’abordar polítiques per a lluitar contra el despoblament a la Catalunya rural. El govern va expressar que no té grans partides pressupostàries obertes i no van assumir compromisos destacables.

La reunió s’enmarcava en el programa ‘País Viu’, que el govern de la Generalitat vol impulsar per a combatre el despoblament a la Catalunya rural i per això organitza reunions amb els alcaldes de diferents comarques. Fa unes setmanes va ser el Pallars Jussà i este dilluns van rebre les demandes dels alcaldes de la Ribera d’Ebre. Una de les propostes que van posar-se sobre la taula va ser el desdoblament de la C-12 o la seua conversió en autovia. La resposta del govern va ser que actualment no és una inversió prevista. “L’eix de l’Ebre és una infraestructura fonamental”, explica l’alcalde de la Torre de l’Espanyol, Joan Junca, “i ens han dit que no hi ha previstes millores”. “És un pla poc concret i no té pràcticament cap partida pressupostària. Està molt bé que es facen plans per a combatre el despoblament però si no hi ha dotació cultural ni tampoc voluntat, poca cosa avançarem amb polítiques d’aparador”, lamentava Juncà. 

D’altra banda, l’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, va demanar l’abaratiment del terreny industrial al polígon del Molló, que seguix sense tenir cap empresa. El conseller de Territori, Damià Calvet, va argumentar que els preus ja estan sobre els 30 euros per metre quadrat i baixar-los seria situar-los per sota del preu de mercat. “Hem tingut empreses interessades que han acabat anant al Baix Aragó perquè troben millors preus. Creiem que el govern hauria de facilitar la implantació, i més de la primera empresa, que podria fomentar que n’apareguessen d’altres”, explicava Moliné.

La reunió va començar també amb un intercanvi de retrets per la construcció de l’abocador de Riba-roja d’Ebre després que Torra i Calvet es posicionessen rotundament en contra. “Lo de sempre: diuen que la tramitació estava molt avançada i que des de bon principi era molt difícil”, diu Juncà, “però abans de les eleccions municipals ens van dir que si l’abocador no estava llest abans del 17 de juliol, es pararia, i no ha estat així”.

Per la seua banda, l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol, no va ser tan dur amb la posició de la Generalitat i defensa que la reunió “és un punt de partida” per a emprendre polítiques de desenvolupament en el futur. “Ens hem assegut, ens hem escoltat i tornarem a reunir-nos. Sabíem que no sortiríem de la trobada amb inversions grans davall del braç i amb tot solucionat. És evident”, sentenciava. 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

39 + = 42

Últimes notícies