HomeSense categoriaEl Bisbat té a punt el projecte de restauració de la façana...

El Bisbat té a punt el projecte de restauració de la façana de la Catedral de Tortosa

El Bisbat de Tortosa i el capítol catedralici presentaran el pròxim 23 d’octubre, als mitjans de comunicació, la primera fase del projecte de restauració de la façana principal de la Catedral de Santa Maria de Tortosa. Encara que no ha transcendit públicament ni el termini ni el pressupost per a l’execució dels treballs de restauració, però sí que se sap que la primera fase contemplaria la restauració de la part central de la façana, on hi ha ubicada la gran porta d’entrada a la Catedral. El projecte també preveu instal·lar a la façana l’escultura de la Mare de Déu de la Cinta, obra de Marco Augusto Dueñas i que ha estat donada per la Reial Arxiconfraria. A més, el projecte també contempla una acció per a erradicar els problemes causats pels excrements de la colònia de coloms que tenen un efecte altament corrosiu sobre els elements arquitectònics de la Catedral i que influïx en el seu deteriorament.

L’inici de la primera fase de la restauració de la façana tindrà segurament continuïtat més endavant, amb la resta de fases previstes al projecte, ja que el Bisbat hauria trobat la fórmula per al seu finançament. Amb la restauració de la façana es culminarà un cicle que va iniciar-se, amb motiu de l’Any Jubilar, pel 400 aniversari de l’Arxiconfraria de la Cinta, amb la donació al temple d’una nova escultura de la Cinta. L’escultura està obrada en marbre blanc de Carrara, de 2,70 metres d’alçada i 3,30 metres, i d’un pes d’entre 1.700 i 1.800 quilos, i té una corona i cinta de llautó xapat en or, obra de l’argenter Rafael Rubio. Amb la restauració de la façana, l’escultura es podrà col·locar finalment al lloc per al qual va ser esculpida: la fornícula central del portal major de la façana de la Catedral.

La darrera gran actuació que es va fer a la façana principal de la Catedral va ser l’any 2010 amb la reconstrucció de les escales de l’entrada principal al temple. L’accés principal a la catedral va estar inutilitzat durant 8 anys, després que les escales s’esfondressen al 2002 arran d’un episodi de fortes pluges. Finalment, la reconstrucció va ser possible per la donació d’un particular anònim que va aportar el 60% del cost de les obres, pressupostat en 360.000 euros. Amb l’enderroc l’any 2015 de les cases del carrer Croera, la façana barroca de la Catedral de Tortosa ha quedat oberta al riu, i el projecte de recuperació de la façana coincidix en el temps amb el projecte de l’Ajuntament de Tortosa per a construir una gran plaça pública davant del temple. Serà una plaça elevada, com una terrassa que mira al riu i  que guardarà, a sota, les restes arqueològiques descobertes al solar del carrer Croera. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 27 = 36

Últimes notícies