HomeSense categoriaEl Síndic de Greuges exigix millores al Pla d’Emergència Nuclear d’Ascó i...

El Síndic de Greuges exigix millores al Pla d’Emergència Nuclear d’Ascó i Vandellòs

El Síndic de Greuges ha visitat este dijous les àrees nuclears d’Ascó i de Vandellòs per a examinar en primera persona els dèficits que presenta el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA). Rafel Ribó ha presentat les primeres conclusions de l’informe que està preparant per tal de denunciar les mancances d’este pla, que preveu les actuacions sobre la població civil en cas que es produís un accident en alguna de les centrals nuclears catalanes. L’informe es presentarà davant el Ministeri de l’Interior, la Generalitat i el Defensor del Poble espanyol.

L’obsolescència del PENTA és una de les reivindicacions ja històriques dels municipis de la Ribera d’Ebre, que han de veure com infraestructures que serien bàsiques per tal d’evacuar la població en cas d’accident nuclear, presenten dèficits importants per falta de manteniment. La falta de cobertura mòbil en molts punts de la comarca, el deteriorament de la línia de tren R-15, o la manca de finançament en sistemes de comunicació com les megafonies municipals són només algunes de les deficiències que denuncien, des de ja fa anys, els alcaldes riberencs.

El Síndic de Greuges n’ha recollit les demandes, i esta setmana ha volgut visitar in situ alguns dels equipaments del PENTA en estat precari. A la vegada, ha presentat les primeres conclusions del seu informe i ha donat un termini de deu dies als alcaldes i alcaldesses, tant de l’àrea d’Ascó com de Vandellòs, perquè acaben de fer-li suggeriments que acaben de completar l’informe.

Ribó destaca que “és evident que hi ha una situació de desatenció, per evolució tecnològica, per poca coordinació entre administracions, i per poca implicació dels organismes competents”. “Anem també endarrerits en formació i en la disposició de mitjans: hi ha mala cobertura, mala comunicació de tren i de carretera, entre d’altres. Això implica que el pressupost per a mantenir el Pla d’Emergència ha de ser molt més important”, sentencia Ribó.

erc exigix millores Els alcaldes republicans de l’àrea d’Ascó han exigit al Govern espanyol que faça front a les mancances que patix el territori. Els republicans també han demanat al president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Josep Maria Serena, que visite el territori per a comprovar l’estat en què es troben les infraestructures del PENTA.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha remarcat que “faria falta que en cada zona nuclear hi hagués un equip que s’encarregués de la formació en pla d’emergència i coordinació”. L’alcalde de Móra la Nova, Francesc Moliné, destaca que “hi ha manca de finançament en infraestructures clau, com ara les megafonies, en vehicles d’evacuació i que els Ajuntaments se senten indefensos davant la manca d’interès”.

El candidat republicà al Senat, el gandesà Miquel Aubà, denuncia també que des dels anys 80 no hi ha hagut cap simulacre d’emergència amb població civil a l’àrea nuclear d’Ascó.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

69 + = 77

Últimes notícies