HomeSense categoriaLa tecnologia del dron també arriba a les policies locals

La tecnologia del dron també arriba a les policies locals

L’ús del dron s’ha convertit en un aliat per a la Policia Local de Tortosa, que va incorporar esta tecnologia al juny del 2018 amb un aparell i tres agents amb el títol de pilot. “Vam ser de les primeres policies de Catalunya a incorporar l’ús de drons”, explica l’inspector en cap de la Policia Local de Tortosa, Jesús Fernández. Segons explica, tot i que la tecnologia encara presenta moltes limitacions, “tinc clar que el dron és la tecnologia del segle xxi per a la policia, ja que la vigilància amb drons permet arribar a llocs on els agents no poden”.

Malgrat la multiplicitat d’usos que pot tindre el dron, en el cas de Tortosa s’ha emprat, sobretot, en la prevenció i detecció d’incendis forestals. Quan la Policia rep avisos de columnes de fum, amb el dron es fa una inspecció de la zona per a localitzar el fum i avaluar l’abast de la situació. Sovint es tracta de cremes controlades i autoritzades, “abans de l’ús del dron es perdia molt de temps per a localitzar la columna de fum i donar la localització exacta als bombers. Amb el dron trobem la columna de fum de manera immediata, fet que et permet actuar ràpidament en cas d’incendi, però també estalviar recursos i evitar mobilitzar els bombers per falses alarmes”. Per a Fernández, per a un municipi com Tortosa amb un terme molt gran i amb molta superfície de terreny agrícola i forestal, el dron és de gran utilitat i explica, per exemple, que també s’ha provat esta tecnologia en dos operatius de recerca de persones perdudes.

Fernández descarta de moment que la Policia Local de Tortosa puga utilitzar el dron com a eina de patrullatge i vigilància de carrers, per les limitacions d’autonomia  de l’aparell i també per les limitacions legals que encara existixen. Amb tot, té clar que en un futur, amb l’avenç de la tecnologia i els canvis legislatius “els drons revolucionaran la forma d’actuar de la policia”. De fet, el cos preveu ampliar el nombre d’agents amb el títol de pilot i d’aparells en els pròxim anys.

 

La policia d’Amposta es prepara per a incorporar l’ús de drons

La Policia Local d’Amposta es prepara també per  a incorporar pròximament l’ús de drons a l’operativitat del cos. De moment, dos agents s’han pogut formar com a pilots i se n’està tramitant la llicència per a poder operar de forma oficial, passos previs a l’adquisició d’un aparell de dron previst per al 2020. Per al cap de la Policia Local d’Amposta, Josep Massana, les utilitats del dron són moltes i s’ha mostrat convençut “que és un recurs tecnològic que s’anirà generalitzant, no només per part dels cossos de seguretat, sinó també de les empreses privades”. Massana creu que pot ser molt útil en l’àmbit de la disciplina urbanística per a detectar construccions il·legals; també, per a la reconstrucció d’accidents de trànsit amb víctimes, “ja que et permetrà una visió des de l’aire i obtindre’n més informació”; i també creu que pot ser útil per al control de masses en grans esdeveniments, com ara concerts o manifestacions. Per a Massana, els drons poden tenir també un paper important de suport en operatius policials diversos, des del patrullatge preventiu davant casos de robatoris o incivisme, o per a operatius contra el tràfic d’estupefaents. 

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

62 + = 68

Últimes notícies