HomeSense categoriaUnió de pagesos avisa dels efectes de l’aigua de mar en la...

Unió de pagesos avisa dels efectes de l’aigua de mar en la collita d’arròs

Unió de Pagesos esperava que finalitzés l’episodi de tempesta per a poder fer una valoració definitiva dels danys i poder prendre o reclamar les mesures necessàries, però el sindicat ja ha alertat que l’entrada d’aigua salada als arrossars pot comportar greus perjudicis de cara a la collita de les properes campanyes. També ha expressat el malestar per la manca d’actuacions de protecció a la zona del delta de l’Ebre per part de les administracions.  

 

Menys producció

L’Agència Catalana de Notícies va parlar amb Jordi Margalef, que ja ha visitat diversos cops les desenes de jornals d’arròs que té a la zona de la bassa de l’Arena per a comprovar l’estat del terreny. La làmina d’aigua salada arriba al metre i mig. “És molt bèstia. Mai havia passat”, esbufega, entre la ràbia i la resignació l’arrossaire, que explica que és el panorama que des de fa dècades estaven “esperant” davant el que consideren la inacció de les administracions i les mesures poc efectives que s’han desplegat sobre el terreny per a evitar la regressió de la línia costanera del Delta, especialment fràgil a l’hemidelta nord.

Sobre el futur de la collita, Margalef diu que caldrà drenar tota l’aigua acumulada i valorar les afectacions. “Si les estacions de bombeig estan en condicions, la traurem”, apunta. Amb tot, reconeix, la “producció baixarà seguríssim, estem més que convençuts”. Un cop s’haja pogut extraure l’aigua caldrà rentar el terreny. “Estem ja al mes de gener. S’ha de tirar aigua dolça però tenim 1,5 metres de salada. S’ha de rentar durant un mes. Ens n’anem al març. No crec que hi haja temps material per a tot això”, conclou.

 

Cítrics i olivera

El sector agrícola, d’altra banda, encara no ha fet la valoració de l’impacte del temporal en altres subsectors importants del territori. L’acumulació excessiva d’aigua i els fruits caiguts pel vent podria penjar un interrogant en alguns camps de cítrics, però des d’UP es creu que no s’han rebut veus d’alerta i que això és un bon senyal. Sobre l’olivera, més enllà de les olives per  acollir que hagen pogut caure i perdre’s,  s’interpreta que la pluja abundant ha estat beneficiosa per als arbres de cara al futur.

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 59

Últimes notícies