HomeSense categoriaUn projecte posa les bases per a impulsar la producció d’arròs ecològic...

Un projecte posa les bases per a impulsar la producció d’arròs ecològic al Delta

La producció d’arròs ecològic al delta de l’Ebre és actualment testimonial i no arriba ni a l’1% de la superfície conreada (150ha), malgrat que hi ha una demanda creixent d’arròs ecològic per part del consumidor. Davant esta realitat, l’empresa de Deltebre Agroserveis.cat ha signat un conveni amb la Universitat de Barcelona per a impulsar el projecte Organic Delta Rice, que té com a objectiu establir les bases tècniques per a impulsar la producció d’arròs ecològic al Delta. 

El projecte, que té el suport del sector -Cambra Arrossera del Montsià, Nomen Foods, Prodelta i els regants de l’Esquerra-, es va presentar este dimecres a Amposta. “A tot Europa, i també a Catalunya i Espanya hi ha una demanda creixent de producció ecològica i les cooperatives del territori es troben que no tenen capacitat per a subministrar arròs ecològic perquè no hi ha pagesos que en produïsquen”, explica Alexandre Navarro, director executiu d’Agroserveis.Cat. Esta coincidència entre la demanda del mercat i la necessitat de la indústria arrossera de poder oferir arròs de producció ecològica, és el que ha donat peu al projecte Organic Delta Rice, que té com a objectiu elaborar una guia agronòmica per a produir arròs ecològic al Delta i garantir una base tècnica que done “seguretat” i “rendibilitat” als pagesos que vulguen apostar per la producció ecològica. 

 

Assajos en una finca de deltebre

Els primers assajos del projecte Organic Delta Rice van començar l’any passat en una finca de 6,5 jornals -d’1,3 hectàrees- a la Finca de la Palma de Deltebre. Es fan diferents assajos per a resoldre diferents qüestions com el control de  males herbes i de malalties com la pyricullaria sense l’ús de productes químics; quines varietats d’arròs tenen una producció més estable amb esta tècnica; o també s’analitza factors com la fertilització dels camps o l’ús de fungicides. Actualment s’està fent proves amb les 7 varietats d’arròs rodó que es conreen al Delta i algunes d’elles han donat bons resultats en el primer any d’assajos.

“Pensem que la producció d’arròs ecològic serà més rendible per als pagesos”, assegura Navarro, que  explica que, “malgrat que la producció serà més baixa, el preu de l’arròs serà més alt i una part compensarà l’altra”. Navarro, a més, està convençut que la producció ecològica podria ser una “oportunitat” per als pagesos que conreen petites superfícies arrosseres, ja que obtindran rendibilitats més altes per hectàrea. 

Per a la realització dels assajos, el projecte compta amb la col·laboració de les empreses del sector fitosanitari i de desenvolupament de llavors i adobs que en el marc del projecte assagen diferents productes i varietats que puguen ser útils per a la producció ecològica.
En el marc de la jornada de presentació del projecte Organic Delta Rice es van donar a conèixer els primers resultats dels assajos i les pròximes fases del projecte que tindrà una durada inicial de tres anys.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 33 = 40

Últimes notícies