HomeSense categoriaEl convent de la Consolació de Jesús a Tortosa i el ...

El convent de la Consolació de Jesús a Tortosa i el debat al voltant de les seves morts per coronavirus

El debat de la crisi pel coronavirus a les Terres de l’Ebre està centrant els darrers dies en les morts de les  germanes de la Consolació de Jesús a Tortosa, les afectacions que poden patir altres monges residents i de quina manera pot afectar o no al voltant de l’Hospital de la Santa Creu. En termes sanitaris és competència del departament de Salut de la Generalitat de Catalunya qualificar la situació com a brot i no s’ha fet. Una bona notícia. Això significa que no es donen les condicions epidemiològiques del grup infectat per una malaltia transmissible associat en temps i espai. Inclús la Regió Sanitària ha hagut de sortir al pas per desmentir informacions d’ahir on s’assegurava que la mort d’una tercera religiosa fou per coronavirus: “perquè les proves realitzades en aquesta pacient van donar negatiu per COVID 19”.

Gràcies a una visita proactiva dels professionals d’atenció primària es van detectar símptomes en algunes de les monges residents, confirmant cinc casos positius a la congregació. El dia que es va conèixer el positiu es van prendre les mesures d’aïllament indicant el confinament de les 14 persones externes que prestaven servei a la Congregació en tasques de neteja, cuina i manteniment. En aquell moment es va recomanar que si alguna persona havia estat en contacte amb les religioses i presentava símptomes d’infecció respiratòria aguda o febre devia posar-se en contacte amb el seu equip d’atenció primària o amb el 061. La mort dijous passat d’una germana de la Consolació de quaranta-sis anys al mateix convent a acusa del COVID 19 i no haver sigut traslladada a l’UCI de l’Hospital Verge de la Cinta, va disparar tots tipus de comentaris, quan en realitat es tractava d’una persona amb patologies prèvies irreversibles, producte d’un accident de trànsit sofert feia anys i per tant molt abans de donar positiu en coronavirus. Una situació clínica que no feia recomanable cap mena de trasllat. Al convent de la Consolació de Jesús estan residint algunes  religioses que per raons d’edat han tingut que anar deixant  les tasques de servei i voluntariat,  convertint el centre de Jesús en la seva residència per passar allí  en recolliment els seus últims anys de vida. Tenir un elevat número de religioses de més de vuitanta anys, persones d’alt risc, agreuja el problema i obliga a augmentar les tasques de control i precaució.

Jesús és un poble que compta amb tres congregacions religioses. El convent de la Consolació, amb 36 religioses abans de l’inici de la crisi del Covid 19, el de les Teresianes amb un número similar, i el de les Carmelites amb menys d’una desena de  monges de clausura. L’afectació del coronavirus s’ha produït únicament al nucli de les germanes de la Consolació, al convent i noviciat de la congregació, també conegut popularment com a “casa mare”, fundat a Jesús l’any 1857 per la Mare Rosa Maria Molas. Aquesta monja, elevada a Santa fa uns anys, nascuda a Reus i provinent de les Filles de la Caritat, després d’assumir la Casa de la Misericòrdia de Jesús i la direcció de l’hospital jesusenc va ampliar les seves inquietuds creant una ordre pròpia, obrint una escola pública i dedicant tot el seu temps plenament als malalts i als més necessitats. Així amb el pas dels anys es va estendre la congregació per altres punts del món i en especial per la zona de Castelló i el Camp de Tarragona. Les millores i canvis sanitaris que van anar arribant  van dur a les monges de la Consolació a un paper més secundari  centrat essencialment en l’acompanyament de malalts i  la pregària. I en el  cas  de Jesús, on són tot un referent d’humanitat i servei, fent-ho a l’Hospital de la Santa Creu i al seu centre geriàtric que es troba a pocs metres del convent.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies