HomeSense categoriaInfosa reinicia per tercer cop les obres per reconstruir la barra del...

Infosa reinicia per tercer cop les obres per reconstruir la barra del Trabucador

Infosa, l’empresa que gestiona les Salines de la Trinitat al Delta de l’Ebre, ha reiniciat les obres de regeneració de l’únic accés terrestre a les seues instal·lacions ubicades a la Punta de la Banya: la barra del Trabucador, que per tercera vegada este any, torna a estar per sota del nivell del mar pels temporals de finals de març. L’empresa exigeix al govern central que prenga mesures per tal de restablir la barra del Trabucador en el termini de temps més curt possible, així com demana que busque nous projectes com la instal·lació d’un sistema de dragatge que aporte els sediments adients en els moments necessaris per a mantenir la silueta del delta i poder actuar en contundència en els moments més crítics de les llevantades.

La Direcció General de Costes es va comprometre a finals de gener a realitzar un projecte de consolidació de la barra del trabucador aportant 120.000 m3 de sorra per habilitar un braç d’uns 50 metres d’amplada, amb un cost de 700.000 euros. Este projecte havia de començar el passat 17 de març, però amb l’expansió del coronavirus i l’actual estat d’alarma va portar al mateix govern ha ajornar l’inici de les obres previstes. Des de l’empresa, però, consideren que l’actuació és una tasca mecànica duta a terme per maquinària pesant, amb un nivell de risc personal pràcticament inexistent. Segons ha apuntat Joan Socarrats, el gerent d’Infosa, en declaracions este dimecres al Canal Terres de l’Ebre, “sembla que dins d’esta segona quinzena del mes d’abril volen començar amb esta actuació a la barra del Trabucador. Esta actuació és essencial perquè puguem recuperar l’activitat”

Des dels passats 20 i 21 de gener la barra del Trabucador es veu afectada, primer pel temporal Glòria que va deixar sota l’aigua prop de quatre quilòmetres de trajecte d’este braç de sorra que permet l’accés a les Salines. Este període d’inaccessibilitat ha provocat que Infosa no pot distribuir la sal al mercat, un producte que diuen “és imprescindible en molts àmbits com la indústria alimentària, la química, els supermercats o els tractaments d’aigües, entre d’altres”. L’empresa, des del primer temporal, ha invertit 420.000 euros en treballs per regenerar la barra del Trabucador que “han servit de ben poc”, segons ha expressat el gerent de l’empresa, ja que “només podem fer un camí precari provisional per intentar accedir a les instal·lacions i temporals posteriors se l’han tornat a emportar”. I és que una altra llevantada a mitjans de març ha tornat a deixar l’istme inaccessible.

El gerent de l’empresa detalla que no és la primera vegada que hi ha temporals i que es veuen afectats, “el problema d’este últim ha estat la magnitud. Hem viscut temporals que ens han deixat incomunicats una setmana, deu dies, però ho havíem pogut solucionar. Ara ja fa pràcticament tres mesos del temporal Glòria i la barra del Trabucador no s’ha recuperat. Els experts diuen que es recuperarà, però no sabem quant trigarà i això preocupa no només des del punt de vista empresarial, sinó també com a espai natural que depén de la gestió de l’empresa”. I és que este trencament del braç del Trabucador pot perjudicar greument l’entorn natural de la Punta de la Banya, ja que sense la seua activitat econòmica les espècies ornitològiques que viuen i nidifiquen en este espai únic en tota Catalunya, com és, per exemple, la cria de flamencs, podrien desaparèixer. L’activitat salinera genera un entorn d’alt interès mediambiental, i això preocupa als tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ja que “si l’activitat no pot reiniciar-se totes estes espècies estan en perill a la Punta de la Banya i són un patrimoni que hem de preservar i valorar”.

Actualment continuen amb l’activitat paralitzada i de la seixantena de treballadors fixos que tenen, el 90% de la plantilla està afectada per un ERTO. És per això que des de l’empresa estan buscant alternatives per poder accedir a les instal·lacions, tant els treballadors com els mateixos materials que necessiten, que segons ha detallat Socarrats, “necessitem gas per a posar en marxa la planta i començar tot el procés de transformació i d’empaquetatge de la sal. Ara per ara estem incomunicats”. Més enllà del projecte de Costes, Infosa està estudiant com traslladar el seu producte via marítima, transportant els camions per mar a través de la Badia dels Alfacs, utilitzant pontones de trasllat amb base al port de la Ràpita. Este projecte necessita el suport i la tramitació tant des del Departament de Ports i Costes de la Generalitat, com de l’ajuntament del municipi. L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, ha donat suport públicament de l’empresa, així com manifesta que “la situació és dramàtica i cal una actuació urgent”

Imatge d’arxiu de les màquines treballant per reconstruir la barra del Trabucador el passat mes de gener. ACN
Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies