HomeCulturaEl tortosí Josep Gómez torna a guanyar per segon any consecutiu el...

El tortosí Josep Gómez torna a guanyar per segon any consecutiu el premi Pilarín Bayés

“Els premis que porten el meu nom, este any tracten de la diversitat. La diversitat és este tresor que tenim que no som avorrits, que no som uniformes, que tenim moltes formes diferents d’expressió, de família, de nacionalitats… Diversitat”. Així defineix la mateixa Pilarín Bayés la temàtica d’enguany del seu certamen literari organitzat per l’Obra Social Sant Joan de Déu i per l’Editorial Mediterrània, que enguany assolix la seua dissetena edició. Una edició, però, que s’ha caracteritzat pel confinament, ha comptat amb la participació de més de 6.900 nens de 150 escoles de tota Catalunya, i que, per primer cop, tres infants han fet de jurat juntament amb la reconeguda il·lustradora i dibuixant. Els guardons tenen quatre categories que fan referència al cicle inicial, mitjà, superior i educació especial dels nens i nenes compresos entre els 6 i els 12 anys, amb cinc guanyadors en cadascuna. En esta edició s’han presentat un total de 987 contes.

D’entre la vintena de guanyadors d’esta dissetena edició es troba en el cicle superior el conte Baasima, el somriure etern firmat amb el pseudònim Creador de Somnis de l’escola Sagrada Família de Tortosa. Este creador de somnis es diu Josep Gómez, un jove tortosí d’11 anys que ha guanyat per segon any consecutiu el premi Pilarín Bayés. El seu primer premi literari -el guardó Sambori organitzat per Òmnium Cultural que premia la narrativa en català-, el va assolir quan feia segon de primària i, ara, ja acumula dos premis Sambori i dos premis Pilarín Bayés.

Josep Gómez és un xiquet apassionat de la cultura. És autodidacta i un amant de la literatura: des dels tres anys que va iniciar-se en la lectura, no l’ha deixat enrere. També li agrada molt la cultura japonesa i estudia al conservatori de música.

El conte d’enguany tracta sobre la Baasima, una xiqueta d’Alepo que es queda cega en un dels bombardejos i fugint de la guerra arriba a Catalunya amb la seua família. Al llarg del conte es parla del tràfic d’éssers humans, del creuament de fronteres per a arribar des de Síria fins a Catalunya, així com totes les superacions que ha d’afrontar la Baasima causades per esta ceguesa.

És sorprenent que un xiquet en una edat tan jove escriga sobre estes temàtiques, però segons explica la seua mare Chari Limones, abans d’escriure un relat per a qualsevol concurs literari, tots dos van a la biblioteca a buscar llibres que tracten sobre la temàtica que vol escriure per tal de documentar-se tal com fan els escriptors. D’esta manera “fa un aprenentatge transversal, ja que aprèn sobre diverses temàtiques com història o geografia, per exemple”, detalla la mare. El nom del conte, Baasima, el somriure etern no és casual. Baasima és un nom d’origen àrab que significa ‘somrient’ i d’aquí, que el Josep haja posat este títol.

Però no només escriu relats per a presentar-los a certàmens de literatura, en el seu dia a dia també escriu històries, individualment o amb amics, i també té diaris personals. Este confinament, però, l’ha aprofitat per a escriure cartes que fa arribar als hospitals catalans per a animar els pacients que es troben hospitalitzats durant esta crisi sanitària causada pel coronavirus, i també ha escrit una carta per a un avi de la residència d’avis de l’Ametlla de Mar.

El premi consistix en la publicació dels contes guanyadors, que seran il·lustrats per la mateixa Pilarín Bayés i un lot de llibres per a l’escola del premiat. Els premis pretenen ser un instrument per a incentivar la lectura i acostar la literatura als xiquets i xiquetes de primària de les escoles d’arreu de Catalunya.

El tortosí Josep Gómez amb el seu conte guanyador del 2019. | CEDIDA

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

10 + = 17

Últimes notícies