HomeSense categoriaJoan Pere Gómez: “Invertim 3,7 milions per reparar els danys causats...

Joan Pere Gómez: “Invertim 3,7 milions per reparar els danys causats pel temporal Glòria, però farem un pas més i adaptarem el port de l’Ampolla al canvi climàtic”

ESPECIAL // El temporal Glòria va afectar bona part de la costa catalana, especialment la costa ebrenca. El port de l’Ampolla va ser un dels més perjudicats que va patir la virulència del mar, el vent i la pluja, amb ones de 4 metres que saltaven per sobre de l’espatller, i que no s’havien vist mai al port.

L’acció del temporal va provocar danys estructurals al dic de recer, les esplanades adossades al dic i el moll de pesca. Per poder avaluar les afectacions de la infraestructura, es van fer batimetries i diversos estudis tècnics. Amb els resultats dels estudis es va redactar el projecte constructiu que recomana: el reforç de la part exterior del dic de recer amb blocs d’escullera, el recreixement de l’espatller i la construcció d’un botaones entre altres.

 

Vostè es trobava al port de l’Ampolla durant el temporal. Com va viure l’experiència?

Estava en una reunió al port i quan vaig sortir, vaig poder comprovar la virulència del temporal. Els colls de mar per sobre l’espatller, la pluja torrencial i els barrancs baixaven de gom a gom amb branques, residus i terra cap al port. Els vials del port, les esplanades i els passejos van quedar inundats. Va ser impressionant, no ho oblidaré mai. L’acció del temporal va provocar molts danys estructurals al port i el perill d’enfonsament dels vaixells, en especial de les barques de pesca. Nosaltres com a Administració portuària treballarem i dotarem els ports afectats de recursos econòmics per pal·liar els danys de la infraestructura, tot i que no s’ha d’oblidar que el més important va ser que no hi va haver danys personals. Hauria estat terrible.

 

Com faran front a les despeses dels temporals?

Ports de la Generalitat és una empresa pública que s’autofinança amb recursos econòmics propis, a través de la recaptació de les taxes i els cànons portuaris que després reinvertim en el sistema portuari. Aquest principi de sostenibilitat econòmica i la implicació de l’equip humà de Ports de la Generalitat ha permès la prestació d’un servei públic de qualitat i una gestió eficient dels recursos econòmics, que avui ens permet disposar d’un romanent de tresoreria generat en exercicis anteriors per fer front a les obres d’emergència. Ara, podrem invertir 13 milions d’euros en la reparació dels 9 ports afectats pel temporal de gener a la costa catalana.

 

Quina inversió es destinarà a la reparació del port de l’Ampolla?

Al port de l’Ampolla destinarem 3,7 milions d’euros per reparar els danys estructurals causats per aquest temporal excepcional. L’objectiu del projecte és arranjar els desperfectes i deixar el port preparat per a futurs temporals de la magnitud del Glòria, però també farem un pas més i adaptarem el port al canvi climàtic.

 

Què van fer l’endemà del temporal?

L’endemà del temporal vam fer la neteja dels molls, els vials i les zones de passeig que estaven amb fang, troncs, restes vegetals i pedres. Després, vàrem portar una grua per treure els estris dels pescadors que els colls de mar s’havien emportat al fons de la dàrsena pesquera. Volíem que l’activitat portuària tornés a una certa normalitat. Mentrestant, els tècnics d’enginyeria han fet estudis per avaluar l’estat de la infraestructura i buscar la millor solució per reparar-la.

 

Ens pot explicar el projecte d’obres de reparació?

Les obres d’emergència les hem iniciat amb l’enderroc de les casetes dels pescadors i la reparació de l’estructura del moll pesquer. Un cop tinguem el moll arranjat, podrem passar la maquinària per reposar l’escullera al dic de recer, que es reforçarà des d’on arrenca l’estructura fins a la bocana amb blocs d’escullera de 4 a 7 tones. També es recreixerà un metre l’espatller i es construirà un botaones perquè quan vinguin forts tràngols rebotin cap al mar. Volem preparar el port per a futurs temporals similars al Glòria, i adaptar-lo al canvi climàtic. Després, el moll de pesca es pavimentarà i es construiran de nou les casetes dels pescadors. Cal dir que mentre durin les obres, s’ha creat un espai perquè els pescadors continuïn desenvolupant la seva feina amb la normalitat que permet una obra d’aquesta envergadura

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 3 =

Últimes notícies