HomeTurisme#ESPECIALTURISME · Reserva de la Biosfera: una forma de viure abocada a...

#ESPECIALTURISME · Reserva de la Biosfera: una forma de viure abocada a la natura

Dels Ports al Delta de l’Ebre, de la serra del Montsià a la de Cardó-Boix, o de Pàndols-Cavalls a les petites illes que s’eleven al bell mig del riu, les Terres de l’Ebre sumen totes les fortaleses del mar i la muntanya en les més de 367.000 hectàrees guardonades amb el segell Reserva de la Biosfera de la Unesco. Una declaració que la conca de l’Ebre i el Delta lluïxen des del 2013 gràcies a la seua riquesa paisatgística, la representativitat dels seus ecosistemes mediterranis i al seu model de conservació de la biodiversitat.

Però què significa ser Reserva de la Biosfera? La marca implica ser un territori harmònic tant en la conservació de la riquesa mediambiental com en la difusió i valorització de la diversitat cultural, així com el suport i promoció del desenvolupament econòmic i social. Una conjunció de característiques que, al mateix temps, destaquen per la seua relació entre les persones i la natura. A canvi, el segell Reserva de la Biosfera suposa el reconeixement de la comunitat internacional cap a una terra que reunix espais d’elevat interès natural, cultural i patrimonial en un territori on només de 30 quilòmetres separen dos ecosistemes com són el delta de l’Ebre i el massís dels Ports.

Si la convivència d’espais tan plurals esdevé possible és, en part, pel respecte de les persones que viuen i treballen a la zona. Respecte cap a la rica biodiversitat i els recursos naturals, de la mateixa manera que cap al paisatge, que tants cops ha servit a agricultors, ramaders, artesans i artistes com a font d’inspiració i forma de viure. I és esta cura cap al territori que es vol transmetre en les múltiples activitats sostenibles que es poden realitzar a les Terres de l’Ebre, des de rutes en bicicleta, a peu o en cavall per la Via Verda o els paisatges infinits del Delta, fins a navegar pel riu amb el tradicional llaüt o entre el bosc de ribera de la Reserva Natural de Sebes. Per als més aventurers, practicar barranquisme, senderisme o escalada gaudint dels diferents paisatges que canvien d’aparença amb el trànsit de les estacions és també un important actiu que no poden dixar perdre.

I si parlem d’imprescindibles, cal destacar les infinites platges de sorra o les tranquil·les cales de còdols, on s’estenen més de 95 quilòmetres de costa entre les extensions d’arena quilomètriques del Delta o les cales d’aigua cristal·lina de l’Ametlla de Mar i el Perelló. Paisatges per a descansar i relaxar-se també en família, a les quals es pot sumar la pràctica de “birdwatching” al delta de l’Ebre o les rutes per les oliveres mil·lenàries del Sénia, així com pels diferents miradors com el del cim de Caro, des d’on es pot observar la desembocadura del riu en els dies clars, o el de la roca Foradada, al qual s’arriba a peu i amb sabates de muntanya, travessant senderes des de la Ràpita o Ulldecona.

Història i gastronomia

Per als amants del patrimoni i la història, és imprescindible perdre’s entre els espais de la Batalla de l’Ebre, que cuiden la seua promoció des d’un punt de vista divulgatiu alhora que respectuós sobre un dels episodis més dolorosos de la Guerra Civil a través de memorials, centres d’interpretació, museus i visites des Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Tanmateix, queda palès la importància de les restes dels Ilercavons, el poblat iber que es va establir a la vora del riu Ebre, del qual es poden visitar les restes a la Moleta del Remei d’Alcanar, entre moltes altres; o les múltiples construccions, com el castell de Miravet i la Torre de la Carrova, que van servir com a defensa a musulmans i cristians en els diferents conflictes bèl·lics.

Finalment, no es pot parlar de les terres que banya l’Ebre sense conèixer la seua gent, viure les tradicions i festes i tastar una gastronomia tan plural com les extensions on es cultiven els aliments més típics: des de l’horta a les terres de secà i els arrossars a la confluència d’aigües dolces i salades que fan proliferar el marisc inconfusible de les badies ebrenques. Uns productes de proximitat que es poden tastar en primera persona en els recorreguts entre arrossars o per les badies del Delta, amb degustació de musclos i ostres inclosa, visitant els nombrosos cellers i cooperatives que convertixen el fruit de la vinya en vins de renom, o els diversos restaurants locals que et posaran al plat els millors productes de la temporada.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 97

Últimes notícies