HomeSense categoriaLa Ràpita tornarà a tancar al públic el tram reobert del Trabucador...

La Ràpita tornarà a tancar al públic el tram reobert del Trabucador a partir del 14 de setembre

EDICIÓ PAPER // Amb l’arribada del primer temporal d’este estiu, el Trabucador ha passat la prova de foc. La tempesta de la matinada del divendres al dissabte ha estat la primera inclemència meteorològica en afectar el delta de l’Ebre després de les obres de restauració, que van acabar fa poques setmanes. Les onades de prop de tres metres van provocar petits trencaments de l’istme de sorra per diversos indrets.

A causa del temporal, la barra va inundar-se parcialment i es van unir dos petits canals que comunicaven la mar interior amb l’exterior. Si no s’haguessen tapat ràpidament, s’haurien anat eixamplant, motiu pel qual es van començar les obres el mateix cap de setmana passat. Dissabte i diumenge es va restaurar el pas per tal que el personal de les salines hi poguessen accedir dilluns i realitzar la collita de la sal, programada per a este dia. La restauració ha continuat al llarg de la setmana a partir del reforçament dels punts més febles d’este ecosistema, cada cop més fràgil. 
 

Obres parcials
Des d’Infosa, Joan Sucarrat, gerent de l’empresa salinera, considera que les obres realitzades després del Glòria són, en general, insuficients. “Si amb este petit temporal -si és que li podem dir temporal- ja s’han produït estos petits trencaments, no ens volem imaginar el que pot passar amb algun dels temporals habituals de la tardor i no cal que siguen tan devastadors com el Glòria”. I afegix: “Ens hem passat tota la primavera i tot l’estiu demanant solucions urgents i les nostres peticions no han rebut cap resposta”

Per la seua banda, Toni Espanya, cap de Costes de l’Estat, considera que “la barra ha aguantat prou bé la seua integritat”. I és que la reconstrucció, orquestrada per la Direcció General de Costes de l’Estat, va ser “molt parcial”, i van incloure també altres espais del Delta que van patir greument els efectes del Glòria, com la platja de Buda, la Marquesa i la platja de l’Arenal de l’Ampolla. Toni Espanya remarca que en tots estos punts les obres d’emergència “han funcionat perfectament” i no s’han vist afectades pel petit temporal.

Pel que fa a la restauració de la Barra, es van reubicar 350.000 metres cúbics de sorra de l’àmbit del mateix Trabucador per a restaurar-la, però Espanya considera que “per a anar bé haurien d’haver estat 500.000”. “El Delta necessita temps per a recuperar-se. Nosaltres hem fet la tasca de reconstruir-ne l’esquelet, però ara ha d’anar refent-se mica en mica”, conclou. 
 

A l’espera de noves mesures
Així, els petits trencaments i les obres de restauració del Trabucador han passat a formar part de la nova normalitat del Delta fins que no arriben les mesures del Pla estratègic que presentarà el Ministeri de Transició Ecològica abans de finals d’any. De moment, però, es desconeix quins aspectes abraçarà, si tan sols preveurà  la gestió d’arenes o també inclourà la gestió de sediments, una estratègia que es considera més a llarg termini, però necessària.

“Si tenim una tardor i hivern normals meteorològicament parlant, ens trobarem amb petits temporals i tindrem algun altre trencament”, indica Toni Espanya. A la vegada, però, explica que esta tempesta ha servit de “prova de foc”, a mode d’examen per a conèixer els llocs on cal reforçar l’actuació. “L’ecosistema és heterogeni: hi ha punts on el corrent d’aigua s’accelera i són més fràgils. Temporals com este ens marquen aquests punts i ens ajuden a preveure”, diu esperançat.

A partir del 14 de setembre i com a mesura per a protegir el Trabucador i la seguretat de les persones, es reubicarà el tancament a la barra de forma indefinida altre cop a l’àrea de servei. Així doncs, el tram d’un quilòmetre que s’havia reobert durant l’estiu i que permetia l’accés als vehicles, ha quedat vetat de nou. “A partir de setembre poden produir-se pujades sobtades de nivell del mar, més accentuades que la que ja es va produir dissabte passat”, apunta el cap de Costes. 

El model de gestió per a regular les platges del Delta i protegir l’ecosistema del turisme està a l’espera de la futura reunió a quatre bandes que tindrà lloc passat l’estiu entre la Direcció General de Costes de l’Estat, la Generalitat, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. 

Paula Pedrero
Paula Pedrero
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies