HomeSense categoriaEspecial · Cases ecològiques i bioclimàtiques: una alternativa a la construcció convencional

Especial · Cases ecològiques i bioclimàtiques: una alternativa a la construcció convencional

EDICIÓ PAPER // Construir una casa ecològica i bioclimàtica amb la majoria de materials naturals possibles i que tindrà la mínima despesa energètica. Este és el projecte de Pep Garcia i Alexandra Moreno, un matrimoni que van decidir tornar d’Alemanya i instal·lar-se a Freginals, on han trobat no només la tranquil·litat que buscaven, sinó també “un lloc ben comunicat. Tenim la platja, la Ràpita, Alcanar, l’Ampolla ben a prop, així com el Parc Natural del Delta, el Montsià, els Ports, i a més, una comunitat molt agradable i molt acollidora”, detalla Moreno al Canal Terres de l’Ebre.

Un dels motius per a endinsar-se en este projecte és que l’ecologia sempre ha interessat el matrimoni. “Amb una casa com esta es viu molt còmode, no cal utilitzar calefaccions ni aires condicionats, ja que tens un índex d’humitat molt bo a la casa”, detalla García. Principalment, l’aïllament que hi ha entre les dos parts de fusta és palla, un material que manté la temperatura, tant a l’hivern com a l’estiu. “A més, construint-la així també aportes a la societat”, afegix. 

Tot i que són novells quant al món de la construcció, tant García com Moreno han decidit apostar per este projecte sostenible, aplicant la tècnica Greb, i són ells mateixos els qui fan la mà d’obra. “Tot el que hem après ho hem fet a través de vídeos de Youtube. No som ni del sector ni res d’això, però animem al fet que hi ha formes alternatives sostenibles per a tenir el teu propi habitatge”, determina la propietària i també autoconstructora. Així doncs, cada racó de la seua futura llar estarà construït per ambdós propietaris. Una experiència que “està sent molt bonica”, segons García, ja que “teníem molt clar que volíem fer autoconstrucció amb materials naturals, fàcils de trobar i sobretot que estiguessen bé de preu. Ho hem trobat i després podrem viure sense tants químics al nostre voltant”.

I és que per a construir este habitatge, els propietaris indiquen que no és necessari una aclaparadora suma econòmica, com habitualment acostuma a passar. “Si vols tenir un habitatge, has de tenir una hipoteca, has d’estalviar molt i has d’invertir tota la teua vida per a poder-la pagar. Nosaltres hem pagat el terreny i la resta té un cost assequible”, afirma Moreno. 

Però què vol dir una casa bioclimàtica? Segons apunta l’arquitecte Oriol Forgas és “intentar aprofitar el màxim el que t’aporta el sol a l’hivern i evitar-lo a l’estiu, d’esta manera està orientada al sud”. La construcció també inclourà un sistema de ventilació mecànica que a l’estiu agafa l’aire nocturn per a refrescar durant el dia, així com un semipou canadenc amb un sistema de tubs enterrats que fa circular l’aire perquè entre fresc. També estan valorant incloure geotèrmia amb canonades soterrades a un metre per a mantindre la mateixa temperatura. 

L’arquitecte Oriol Forgas assegura que les dificultats que presenta este tipus de construcció són els mateixos que els de qualsevol casa convencional: necessites un projecte visat pel Col·legi d’Arquitectes, així com donar compliment a la normativa urbanística. “Simplement la diferència tècnica recau en els arquitectes, que per a justificar el compliment de les normatives no podem treballar amb els paràmetres estàndards que introduiríem en una construcció tradicional. Però finalment els acabes introduint, i t’adones que els resultats són molt millors que els de la construcció convencional. Per tant, és un valor afegit a tenir en compte i promocionar este tipus de construccions”. Forgas també afegix que a França i al Canadà este tipus de construccions són molt conegudes, però aquí s’estan començant a introduir com un concepte alternatiu, tot i que podria aplicar-se a moltes cases unifamiliars. 

Este projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Freginals i també d’un equip tècnic que s’ha engrescat en el projecte. “Volem que Freginals es faça gran, amb idees innovadores com estes, que creen futur i no creen problemes”, explica Josep Roncero, alcalde del municipi. Des del consistori n’han facilitat la seua construcció per a atraure la gent a viure a Freginals, i frenar així la despoblació. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 89 = 93

Últimes notícies