HomeMedi AmbientRoig Orgànics descarta instal·lar la planta de compostatge per a fer fertilitzants...

Roig Orgànics descarta instal·lar la planta de compostatge per a fer fertilitzants a Aldover

Després de la polèmica generada les últimes setmanes sobre la possible instal·lació d’una planta de compostatge de gallinassa a Aldover, l’empresa avícola Roig Orgànics S.L. ha decidit que “definitivament descartem instal·lar-nos a este municipi”. Així ho afirma el director de Roig Orgànics, Roger Ripoll, que lamenta que no els hagen dixat explicar a la ciutadania el seu projecte, que consistix a construir una fàbrica per a fer fertilitzants, a partir del compost que es deriva de les seues explotacions ramaderes. Ara, l’empresa està negociant amb tres ajuntaments del territori que estan interessats en la construcció d’esta planta.

L’empresa avícola té vuit explotacions ramaderes a les Terres de l’Ebre, dos de les quals es troben al Baix Ebre: una a Jesús i l’altra a Aldover. Davant la nova normativa de la Generalitat per a evitar la intoxicació dels sòls pel que fa als residus que es deriven d’este tipus d’explotacions, l’empresa va buscar solucions davant l’acumulació de la gallinassa, i així evitar males olors i molèsties als veïns provinents de les granges. Després de parlar en diferents organismes, administracions i gestories, la solució passava per la construcció d’una planta de compostatge, “similar a la del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (Copate), però en lloc de tractar residus derivats dels humans, fer-la per a residus ramaders”, assenyala Ripoll. Una consultoria d’àmbit europeu, però, els va aconsellar que anessen un pas més enllà, i apostessen per fer una fàbrica de fertilitzants orgànics, a partir del compost de què disposen. “Vam considerar que era una bona idea. Si d’un problema que tenim, aconseguim a través d’economia circular, fer alguna cosa bona, aportar diners al territori, així com fer un altre negoci, que res té a veure amb Ous Roig, doncs endavant”, diu.

Van estar valorant diferents llocs del territori – com Campredó i Ulldecona-, i finalment van apostar per Aldover, on viuen molts treballadors de l’empresa i van trobar una finca que complia la normativa. Van presentar un informe inicial a la Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre i a altres organismes -com l’Agència Catalana de l’Aigua, el departament de Territori i el d’Agricultura, entre d’altres-, que van aprovar el projecte.

“Encara no havíem acabat de redactar el projecte executiu definitiu de la planta de fertilitzants -i no de compostatge-, però ens vam trobar amb tota esta polèmica a Aldover. És per això que l’empresa no vol fer una inversió d’entre 6 i 7 milions d’euros a un lloc on hi ha gent a favor i gent en contra”, determina. Al llarg de diferents fases del projecte, l’empresa calcula que indirectament s’hagueren generat mínim 40 llocs de treball, i directament més d’una quinzena. “No ens han deixat explicar, perquè no volem fer una planta de compostatge o un abocador com deien alguns, el que volem fer és una planta tapada com la del Copate, fer un compost, que mesclat en adobs minerals ens permet aconseguir fertilitzants de bona qualitat. Els residus, al final, s’han de reciclar”, conclou Ripoll.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

79 + = 89

Últimes notícies