HomeSense categoriaL’asconenc Biel Pubill ens endinsa al seu univers particular amb 470 jocs...

L’asconenc Biel Pubill ens endinsa al seu univers particular amb 470 jocs i joguets populars del món

EDICIÓ PAPER // Més de 400 joguines d’arreu del món s’exposen al Museu de les Terres de l’Ebre. Fins al 28 de febrer es pot visitar l’exposició Col·leccionar passions. Biel Pubill i l’univers dels jocs i els joguets populars, una gran mostra en què es poden veure 470 jocs, joguets i estris de joc procedent dels cinc continents, que l’asconenc i col·leccionista Biel Pubill ha anat reunint durant més de 20 anys. 

La seua atracció pels joguets populars li ve de família. I és que Pubill prové d’una nissaga familiar vinculada als joguets: els seus iaios eren firaires i venien joguets de forma ambulant; i l’any 1974 els seus pares van obrir una botiga de joguines a Reus, d’on encara conserva, dins les seues caixes originals, alguns joguets que els van quedar quan van tancar l’establiment el 1994. Actualment, Pubill és professor de secundària a l’Institut de Flix i un dels especialistes més acreditats de Catalunya en l’àmbit del joc popular i tradicional; així com un referent en l’àmbit europeu com a membre de la junta de l’Associació Europea de Jocs i Esports Tradicionals (AEJeST). 

Un any després que els seus pares tanquessen la botiga de joguets de Reus, Pubill va participar en les Primeres Jornades d’Etnologia de l’Ebre sobre jocs, esports i competicions tradicionals, que va organitzar el mateix equipament cultural que ara acull la seua exposició. Allà, l’asconenc va prendre consciència de l’atracció pel joc i el joguet popular, va adonar-se del seu potencial en la seua tasca docent i es va capbussar en el col·leccionisme i interessant-se pels jocs i els joguets des d’una mirada etnogràfica. 
Ara, Pubill ens apropa 470 peces de la seua col·lecció en una gran mostra que forma part del cicle ‘Col·leccionar passions’ que promouen el Museu de les Terres de l’Ebre i el Departament de Cultura a través de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial. 

Amb orígens geogràfics molt diversos i fabricats en materials reciclats o industrials, estos 470 jocs i joguines, alguns per a infants i d’altres per a adults, conformen un conjunt molt important i ric patrimonialment que, en la gran majoria, el mateix Pubill ha anat adquirint directament de les mans artesanes que els han creat. 

Se sortejaran joguines i retallables entre els infants que troben un joguet amagat

Actualment, en un món tan tecnològic, els jocs analògics estan quedant en un segon pla. Però esta exposició està organitzada en dotze temes: els jocs de tauler, Així jugàvem i xalàvem a les Terres de l’Ebre, Juguem en la natura: els joguets efímers, els joguets de llauna, els jocs de construcció, els joguets musicals, Figures de tota mena: animals, déus, nines, ninots…, Uns dels primers joguets: de les boles a les pilotes, Girar i girar: barallugues, rebellugues, ballaruques… i trompitxols, Plegar, pintar, retallar, encolar: jocs i joguets de paper, Tothom fa punteria! Punteria, destresa o atzar? i Un món sobre rodes: dels arrossegadors als cotxes. Totes elles ens endinsaran cap a l’univers dels jocs i les joguines que permet reconèixer com totes les societats actuals, molt allunyades les unes de les altres, compartixen la necessitat de jugar i de transmetre de generació a generació aquells valors que les singularitzen. 

A més, els xiquets i xiquetes que visiten l’exposició podran participar en un joc que consistix a trobar un joguet concret entre els exposats en una de les 21 vitrines de l’exposició. Tots aquells que el localitzen entraran en el sorteig

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

28 + = 30

Últimes notícies