HomeSense categoriaEn 15 anys, a la Diòcesi de Tortosa s’han ordenat 8...

En 15 anys, a la Diòcesi de Tortosa s’han ordenat 8 sacerdots i n’han mort 37

TORTOSA // La Catedral de Tortosa va acollir el passat 10 d’abril l’ordenació sacerdotal de Christian Pinto Corvalán, el diaca a l’Ampolla, l’Ametlla de Mar i el Perelló. Amb esta, són vuit les ordenacions sacerdotals que hi ha hagut en els darrers quinze anys, una “xifra evidentment insuficient, més encara si tenim en compte que, per lògica vital, en són moltíssimes més les baixes ministerials: en el mateix període han mort 37 preveres diocesans”, detalla José-Luis Arín Roig, vicari general del Bisbat de Tortosa.

En este sentit, un dels grans reptes de l’Església -també a Tortosa- és remuntar el nombre de vocacions sacerdotals, ja que “això és termòmetre de la vitalitat eclesial”, afirma el vicari general del Bisbat de Tortosa, que afegix “només d’una vivència eucarística ferma, d’un compromís laïcal -tant de jóvens com infants i adults- en pot créixer i madurar la llavor d’una crida divina al Ministeri Sacerdotal”. 

Tradicionalment, segons explica  Arín, el Seminari Diocesà de Tortosa ha tingut molt bona fama pel seu alt nivell acadèmic amb professors especialitzats formats a les universitats eclesiàstiques de Roma i també per la forta immersió en la realitat diocesana tortosina. “Fins a l’any 1960 el nombre de seminaristes era molt elevat, ja que el Bisbat incloïa la Plana de Castelló, arribant fins a les portes de Sagunt, i també poblacions del Baix Aragó”, determina el vicari general del Bisbat de Tortosa. 
Després, el Seminari Diocesà de Tortosa va mantenir-se ben actiu fins, tal com explica Arín, “fa uns 10 anys, en què l’escassedat de seminaristes feia inviable una comunitat suficient de seminaristes”. Des de llavors, els seminaristes es formen intel·lectualment a la Facultat de Teologia de Catalunya integrats en el Seminari Major Interdiocesà, del qual fins fa poc n’era rector el prevere tortosí Javier Vilanova, que va ser nomenat ara fa uns mesos bisbe auxiliar de Barcelona. 

Fa uns anys, es relacionaven les esglésies dels pobles amb almenys un capellà al seu servei. Ara, però, segons apunta mossèn Arín, la despoblació de gran part de l’interior del territori ha afectat també el futur eclesial. “És veritat que falten capellans”, afirma el vicari general del Bisbat de Tortosa, que afegix “i a més s’ha convertit en un tòpic perquè enlloc està clar quants en calen”. Per a Arín, però, esta anàlisi es veu agreujat “perquè venim d’una època amb benaurada abundància de vocacions presbiterals”. 

Malgrat això, mossèn Arín assenyala que l’important és que “l’Església duga a terme la seua tasca litúrgica, catequètica, apostòlica i de caritat”, i això s’ha de fer “entre tots, formant una veritable comunió eclesial de germans”. “El futur de les Parròquies passa per una militància testimonial de tots els batejats”, conclou. 

Durant estos mesos de pandèmia, l’activitat tant dels seminaris i de les vocacions s’ha vist afectat com qualsevol altre centre formatiu. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 60

Últimes notícies