HomeSense categoriaComença a posar-se la gran bastida de la Catedral de Tortosa

Comença a posar-se la gran bastida de la Catedral de Tortosa

TORTOSA // Avui han començat a ser visibles els treballs de col.locació de la gran bastida que permetrà la neteja de la façana de la Catedral de Tortosa. El termini d’execució és d’un any i es pot fer en paral·lel a la urbanització de la plaça i l’espai ‘Cota 0’.

El projecte preveu reparar rejuntats, consolidar els paraments de pedra més degradats, hidrofugar determinades zones molt exposades a l’aigua de pluja, i aplicar biocides per a evitar el creixement de plantes i les colonitzacions biològiques. També se substituiran i protegiran algunes fusteries i reixes que tenen problemes d’oxidació, corrosió; parts malmeses i trencades; o les que tenen un aspecte poc apropiat per a un edifici com la Catedral. En concret, es revestiran les tres portes de la façana amb plaques de llautó daurat per convertir-les en portes ferrades que representaran una al·legaria a les cintes de la mare de Déu. A l’altura de la vista dels passejants, s’inscriurà en llatí un text que reprodueix un fragment del llibre litúrgic catedral.

A més de netejar la façana es col.locarà la imatge de la Mare de Déu de la Cinta construïda amb motiu del 4r Centenari de la Reial Arxiconfraria de la Cinta. Els tècnics, com van explicar el dia de presentació del projecte,  s’han adonat que hi ha diferents patologies que caldrà solucionar i que els arquitectes han detallat municionament en el projecte. S’hi ha acumulat brutícia, fruit dels efectes ambientals i el pas del temps, però també hi ha dipòsits i crostes de brutícia, colonitzacions biològiques (líquens, fongs i algues) i, de manera molt destacada, excrements de coloms. També hi ha parts dels paraments trencats i degradacions importants de la pedra (arenització, alveolització, descamacions, entre d’altres). La part més afectada és l’extrem sud de la façana, als tres paraments situats sota el campanar i sobre la capella de la Mare de Déu de la Cinta. Les cares laterals i posteriors del cantó nord són les que presenten millor conservació. També alguns tancaments i proteccions tenen un estat precari o mal aspecte, com la barana provisional d’obra present sobre la cornisa superior, les xarxes de filat metàl·lic instal·lades en algunes finestres o el revestiment de planxa acabada exterior de les tres portes de la catedral.

Amb un cost de prop de 500.000 euros, i amb el finançament garantit del Ministeri de Foment, el Departament de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa, el Bisbat emprèn la totalitat de l’obra, que s’havia plantejat en sis fases per si no aconseguien prou recursos.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 32 = 34

Últimes notícies