HomeSense categoriaLa Catedral de Tortosa envia a restaurar ara la Custòdia Processional del...

La Catedral de Tortosa envia a restaurar ara la Custòdia Processional del Corpus

TORTOSA // Després del Retaule Major de la Catedral, el Retaula de Santa Anna i la imatge de la Verge de la Cinta, el capítol catedralici de la Catedral de Tortosa ha enviat ara a restaurar al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya -amb seu a Valldoreix- la Custòdia Processional del Corpus del temple tortosí, una peça d’orfebreria -es creu que majoritàriament d’argent, tot i que ara caldrà constatar-ho- del 1638, obra de l’orfebrer Eloi Camanyes.

La Custòdia és una obra “manierista”, per a exaltar el Santíssim Sacrament durant la processó del Corpus. La de Tortosa té un altíssim valor patrimonial i està considerada entre les més singulars de Catalunya, per la seua qualitat i la seua dimensió -pesa uns 150 quilos aproximadament- segons han destacat el representant de l’entitat restauradora, Pere Rovira, i l’ecònom del Bisbat de Tortosa, Víctor Cardona, en una compareixença al pati de la Catedral tortosina.

Formava part de l’exposició de la Catedral, on tornarà després d’una rentada de cara que es preveu que s’allargue mig any i que costarà uns 10.000 euros, el 40% dels quals a través d’ajuts de la Generalitat. La resta ho assumix el Capítol a través de donatius i de fons propis.

 

 Víctor Cardona parla amb la restauradora Carolina Jorcano, comparant la part exhibida als mitjans de comunicació amb una fotografia on es pot observar tota la Custòdia | Núria Caro

 

Deu mil euros

La Custòdia que ara es posa en restauració sortia tradicionalment en processó, però ara ja fa més d’una dècada que no és així per la seua fragilitat, tot i que tenint en compte la seua antiguitat i que només es va fer una petita restauració després de la postguerra, l’any 1940, el seu estat de conservació és acceptable.  

Tot i això, caldrà un desmuntatge peça a peça -en bona mesura ja s’ha fet per ser traslladada- i una neteja a fons “de tots els racons, de les zones que no es veuen”, ha explicat Rovira, que va destacar l’estructura arquitectònica de la Custòdia, formada per prop d’un centenar d’elements extraordinàriament ben acoblats i “ben pensats”. Al marge de l’hipotètic argent, en formen part materials diversos, com poden ser el bronze, la fusta, el ferro i els esmalts. “És com un puzzle gegant, com l’’Exin Castillos”, va expressar Rovira amb referència a la joguina del segle passat. La millora la materialitzarà Carolina Jorcano, que és qui va fer ja la restauració i neteja de la imatge de plata de la mare de Déu de la Cinta. Un cop restaurada, a banda de tornar a ser exposada, es preveu que puga torna a sortir a la processó de Corpus. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 63 = 65

Últimes notícies