Cinquanta anys pastant fang

Joan Panisello (Jesús, 1944), el reconegut ceramista complix 50 anys de carrera artística

Cultura, Terres de l'Ebre, Tortosa

Cinquanta anys pastant fang
Cinquanta anys pastant fang | cedida

Este curs 2017- 2018 es complixen just 50 anys que el ceramista Joan
Panisello va començar els seus estudis a l’Escola d’Art de
Tortosa. Són ja “50 anys pastant fang”, recorda, i ho celebrarà amb exposicions a la Xina, França, Andorra, Castelló, Reus, Barcelona i Corbera d’Ebre.

 

 

Tot i que tenia vocació artística des de ben menut, Joan Panisello no va inscriure’s a l’Escola d’Art de Tortosa fins als 23 anys. En aquella edat ja havia obtingut la titulació de mestre d’Educació Primària i havia aprovat les oposicions per a exercir al Col·legi de la Immaculada de Jesús, el seu poble. “Viure de l’art no és fàcil, ho vaig veure molt clar, i per això fins que no vaig aprovar les oposicions i vaig tindre plaça fixa i sou assegurat no em vaig matricular a l’Escola d’Art”, explica Panisello.

Però l’afició pel fang i per pastar ve de més lluny, des de quan era menut. Sa mare tenia un forn - “es passava el dia pastant coquetes i pastissets”- i son pare era pagès, i Panisello recorda molt bé que quan el pare regava, l’hort s’omplia de fang: “Jo jugava a fer-me boles de fang i la mare, en paciència i de vegades en mal geni, em coïa les meues creacions”. Les boletes es van anar convertint en figuretes de tota mena, “em feia les meues pròpies joguines i la mare sempre tenia un raconet al forn per a coure el meu fang”, explica el ceramista. Amb les seues creacions -no només de fang, ja que també feia fona i altres joguines- Panisello va exercitar la imaginació i la creativitat: “pastar fang i fer-me jo mateix les joguines em va ajudar a millorar la meua destresa manual i des de menut ja tenia educats els dits i la imaginació”.

D’adolescent les seues inquietuds artístiques continuaven intactes i recorda com mentre cursava el Batxillerat, feia classes de pintura a les nits al mateix institut on estudiava. A més va estar vinculat al moviment artístic de la Tortosa dels anys 60 al costat d’artistes com Jaume Rocamora o Cinta Sabaté, “jo era un més del grup, però amb carta blanca, ja que encara no havia començat la meua etapa de ceramista”. L’any 1967 i un cop aprovades les oposicions de mestre amb plaça fixa a Jesús, Joan Panisello va decidir matricular-se a l’Escola d’Art de Tortosa, “des de jovenet tenia clara la meua vocació artística, però abans volia assegurar-me la vida i xafar segur”. I així va ser. Durant 5 anys va estudiar a l’Escola d’Art on acudia cada dia a partir de les 5 de la tarda quan acabava la seua jornada de mestre. També va estudiar a l’Escola d’Art de Tarragona, així com en altres escoles de ceràmica de la Bisbal de l’Empordà, Barcelona i Girona. L’any 1975 es va graduar en arts aplicades i oficis artístics, especialitat ceràmica, per l’Escola de la Llotja de Barcelona. Panisello reivindica que el fet de treballar de mestre i de no dependre de l’art per a viure li ha permès ser lliure. En este sentit recorda molt bé el consell que li va donar Antoni Comella, un dels ceramistes més importants del segle xx: “Li vaig dir que m’agradaria ser com ell i poder viure  de la ceràmica i ell em va dir: -que no se t’ocurrisca mai, si deixes de ser mestre hauràs de fer el que et manen. Mentre sigues mestre, faràs i crearàs el que voldràs i seràs lliure”. Panisello ha conreat una fructífera trajectòria artística i des del 2013 és membre de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica. 


Set exposicions Panisello celebrarà els seus cinquanta anys pastant fang amb diverses exposicions al llarg de l’any. La primera és a Andorra, una exposició col·lectiva i itinerant sobre l’Art Camp 2008 que es va fer a Andorra i en el qual va participar Panisello. Tres creacions del ceramista formen part d’esta col·lecció i estaran d’exposició fins al 30 de desembre per diferents comuns d’Andorra. Este mes de maig també ha exposat a la Galeria Pictograma de Castelló, al juny ho farà a la CT Art Galery de Reus i al juliol participarà en una exposició col·lectiva a Corbera d’Ebre amb motiu dels 80 anys de la Batalla de l’Ebre. Entre els mesos de setembre i octubre exposarà a la Xina, a Taipei, coincidint amb el Congrés de l’Acadèmia Internacional de Ceràmica, ho farà al New Taipei City Yingge Ceramics Museum amb l’obra CRISÀLIDA, de la darrera col·lecció, Esteles de Vida.

C:

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article