HomeSocietatLa Generalitat atorga les primeres autoritzacions per a la pesca del cranc...

La Generalitat atorga les primeres autoritzacions per a la pesca del cranc blau a l’Ebre

La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha atorgat les primeres llicències per a la pesca professional, en aigües continentals, per a la captura de cranc blau (Callinectes sapidus) a tres mariscadors de la Confraria de Pescadors de Sant Pere de Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. En els propers dies està previst atorgar també llicències als mariscadors de les Confraries de Pescadors de la Verge del Carme de Sant Carles de la Ràpita i de Sant Joan de Deltebre.

Els dos ormeigs tradicionals autoritzats són, d’una banda, el gànguil, un ormeig de pesca emprat des de fa molts anys per a la pesca de diferents espècies piscícoles en les llacunes i badies. En este cas, i per a evitar la captura d’espècies no objectiva, els gànguils s’armaran amb una malla de llum clara que els conferirà una alta selectivitat per al cranc blau. L’altre accessori de pesca autoritzat es coneix com a monetes o monots, que és un ormeig que s’autoritzarà per al marisqueig de cranc blau en l’àmbit de les badies del delta de l’Ebre. En essència, consistix en una línia de gànguils de petites dimensions i malla molt clara.

El cranc blau és una espècie gastronòmicament molt apreciada i d’alt valor comercial, que ha estat inclosa en el llistat del 2018 de denominacions comercials d’espècies pesqueres i aqüicultura admeses a Espanya. També és una espècie invasora, un gran depredador d’espècies autòctones com el llagostí o les tallarines i que fa malbé les xarxes i altres estris de pesca. La gran abundància d’exemplars, tant en les llacunes de l’Encanyissada, la Tancada, el Canal Vell i en les badies dels Alfacs i del Fangar, ha impulsat el sector pesquer a sol·licitar autorització a la Direcció General de Pesca i per a poder pescar-lo amb els ormeigs tradicionals de la zona.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat ha omès qualsevol referència al caràcter invasor de l’espècie i s’ha limitat a assenyalar que “en el marc de les pesqueres artesanals del delta de l’Ebre, i donada la rellevància que des del vessant socioeconòmic pot tenir la pesquera del cranc blau per a millorar els ingressos del sector pesquer de la zona, l’administració pesquera catalana està donant tot el seu suport a la pesca, comercialització i promoció d’este nou producte pesquer”. Fa uns mesos no es preveia que la comercialització compensés els danys que ocasiona una plaga que ha estat desatesa des del punt de vista del control i la recerca.n

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

53 + = 54

Últimes notícies