HomeAgriculturaEl sector de l'olivera del Baix Ebre i el Montsià amenaça d'entrar...

El sector de l’olivera del Baix Ebre i el Montsià amenaça d’entrar en situació de sequera greu i demana més ajuts

El sector de l’olivera del Baix Ebre i el Montsià, principals zones de producció de Catalunya, tornarà registrar pèrdues, per tercera campanya consecutiva, davant les escasses pluges que s’han registrat enguany en aquestes dues comarques, a diferència de la resta del país. El sector de l’olivera al sud de Terres de l’Ebre amenaça de caure en “una situació de sequera greu” i ja es preveuen pèrdues d’entre el 30 i el 70%, depenent de la zona. A la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, per les particularitats del cultiu i per l’acumulació de precipitacions més quantioses, el cultiu està resistint millor. Davant d’aquesta situació, que es ve repetint en alguns casos des de fa cinc anys, el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) ha demanat que s’ampliïn els ajuts. Els darrers anys s’han limitat a reduccions en els mòduls de l’olivera de l’IRPF i ara reclamen ajuts d’estat europeus, sobretot per amortitzar préstecs, reduccions de l’IBI rústic, i una reducció de fins al 50% de la quota d’autònoms dels pagesos afectats, entre d’altres.

Alerta al Baix Ebre i Montsià després d’uns mesos registrant les precipitacions més baixes del país, i molt per sota de la mitjana climàtica d’aquestes comarques. Només als mesos de febrer i juny es van registrar pluges similars que a la resta de Catalunya, i fins i tot entre un 10% i un 20% superiors a la mitjana climàtica de la zona. En canvi, aquestes precipitacions a curt termini no són “aprofitables” per a l’arbre, no serveixen per generar saó i van arribar tard per ajudar a quallar la flor de l’oliva. Com ha exemplificat Hilari Curto, coordinador territorial d’UP a les Terres de l’Ebre, de cada 100 litres de pluja, l’olivera només n’ha pogut aprofitar una tercera part.

Per aquest motiu, des del sindicat s’adverteix que el sector de l’olivera pot tornar a caure en una situació de danys per sequera la pròxima campanya i acumular una tercera temporada de pèrdues superiors al 30% de la producció mitjana. Això ve passant des de fa gairebé 5 anys. La campanya passada, de fet, Unió de Pagesos ja va estimar unes pèrdues de producció del 60% al Baix Ebre i Montsià, amb pèrdues econòmiques de 21 milions d’euros. La campanya actual, 2017/2018, Unió de Pagesos ha estimat unes pèrdues del 50% de la producció al Baix Ebre i del 31% al Montsià, de mitjana., mentre que en l’àmbit local, municipis del Montsià com la Galera, el Mas de Barberans i Santa Bàrbara van tenir unes pèrdues entre el 40 i el 50% i, al Baix Ebre, municipis com l’Ampolla i Camarles van tenir unes pèrdues superiors al 60%.

Aquestes xifres són suficients, tal com marquen les directives europees, per articular ajuts d’Estat, una de les peticions que acaba de fer UP. Amb això, Curto ha defensat que “les explotacions es veurien compensades”, això com amb una “fiscalitat més justa”, amb ajuts per a l’amortització de línies de préstecs, reduccions de l’IBI rústic -un ajut que es podria facilitar a nivell municipal-, i també una reducció d’impostos generals, com la rebaixa de fins al 50% de la quota d’autònoms a la Seguretat Social. “Demanaríem també que Agricultura faci un seguiment acurat d’aquesta anomalia al Baix Ebre i al Montsià per poder articular diferents tipus d’ajuts”, ha demanat Curto.

Una altra de les peticions que ha fet des del sindicat agrari és l’adaptació de les assegurances a les necessitats del sector oleícola. Des de fa tres anys que l’assegurança va passar de ser contractada anualment a biennalment i, tot i que es pot finançar a través de SAECA, ha esdevingut una assegurança cara per al pagès i amb un nivell de cobertura insuficient en cas de dany per sequera. “A Catalunya només el 3% de la producció s’assegura. És una assegurança totalment insuficient i que no compleix les expectatives”, ha assenyalat el coordinador territorial ebrenc. Tot i que les companyies ENESA i Agroseguro, de moment, no estan disposades a fer cap canvi, des d’UP insisteixen que caldria assimilar-la a les que disposen els arrossaires. “Que el pagès veiés cobert el risc per inclemències meteorològiques, no només la pedra sinó també la sequera, i que fos assequible per a ell”, ha defensat Curto.

Per altra banda, també s’ha insistit en la necessitat de crear un Observatori de Preus, com existeix amb algunes fruites seques i dolces. D’aquesta manera es detectaria en quin punt de la cadena de producció o de distribució es manipula i es deforma el preu de l’oli, que acaba perjudicant al pagès. Aquesta campanya, per exemple, el litre d’oli a la Llotja de Tortosa s’havia estat pagant entre 3,30 euros i 3,40 euros però en l’últim mes ha arribat a caure fins als 2 euros, malgrat no hi ha cap “justificació” respecte la producció real d’oliva de tot l’estat espanyol que en sigui la causa. El sindicat agrari considera que amb un Observatori de Preus i amb unes llotges més ben “regulades”, s’evitarien “pràctiques mafioses i fraus” com s’han donat en alguns casos coneguts amb grans productores i cooperatives estatals implicades.

A les comarques de les Terres de l’Ebre i del Camp de Tarragona es produeix més del 60% de la collita d’olives de Catalunya, i d’aquestes, el Baix Ebre i Montsià en produeixen un 40%.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 61 = 62

Últimes notícies