HomeCulturaCompte enrere per a la Festa del Renaixement, que arrenca el 19...

Compte enrere per a la Festa del Renaixement, que arrenca el 19 de juliol

Durant quatre dies de juliol, Tortosa es transforma. Tots els carrers, especialment els del nucli antic, s’engalanen per a tornar al passat i acollir la festa; els tortosins treuen de l’armari els seus vestits inspirats en el segle XVI per a integrar-se en l’esdeveniment, les cuines i forns preparen delícies inspirades en el passat, es construïxen i equipen campaments… I així fins a deixar, els dies previs, tot a punt per a gaudir d’un esdeveniment especial i únic, consolidat però sempre sorprenent que cada any atreu més visitants. Estos quatre dies de viatge al passat seran enguany del 19 al 22, quan la ciutat aculla la XXIII edició de la Festa del Renaixement, un esdeveniment que omple d’orgull els tortosins. La implicació de la ciutadania des de les primeres edicions ha sigut clau en el creixement d’esta festa de recreació, i els tortosins se la senten molt pròpia.

Molt poques festes de recreació històrica oferixen un programa d’actes des del matí fins a altes hores de la matinada com la Festa del Renaixement. Els actes, a més, estan estretament relacionats amb la història de la ciutat. La Tortosa del segle XVI esdevé un dels centres culturals i artístics més rellevants de la Catalunya de l’època del Renaixement, on es gestaren i es produïren alguns dels elements més importants i singulars que constituïxen el llegat cultural i patrimonial de la ciutat. La Festa, basada en l’època del Renaixement, s’allunyava, en celebrar-se per primer cop el 1996, de les nombroses festes medievals que existixen tant a Catalunya com a Espanya. Recrear el segle XVI ha estat des dels inicis uns dels elements que ha dotat la Festa de la seua singularitat respecte de la majoria de les recreacions històriques que tenen lloc al país.

A la festa hi participen més de 3.000 ciutadans vestits d’època i s’hi oferixen una seixantena d’espectacles diaris, amb més de 500 actors participants. A més, músics i grups itinerants provinguts de tot Europa posen música i festa per tots els carrers, on també hi ha un enorme i evocador mercat d’època.

La voluntat per reviure l’època amb el màxim rigor històric possible és sense dubte la característica més destacada de molts campaments, que cuiden tots els detalls i que fins i tot tenen documentalistes.  A més a més, durant tota la Festa la gastronomia baixmedieval i renaixentista és present, tant als restaurants que participen en el Mengeu de Festa, als forns i pastissers que elaboren Les Llepolies de la Festa o a les tavernes de La Ruta de la Saboga.

La pròxima edició del setmanari oferirà un suplement especial amb tota la programació i reportatges i entrevistes sobre la festa.

L’origen dels visitants que cada any venen a gaudir de la festa és força heterogeni, segons informa l’Ajuntament de Tortosa, amb un elevat percentatge de visitants nacionals, però amb presència cada vegada més d’estrangers. La Festa del Renaixement ha rebut nombrosos reconeixements i ha sigut declarada Festa d’Interès Turístic Nacional, Festa d’Interès Turístic Local i la Placa d’Honor del Turisme de Catalunya.

El cartell d’esta edició, amb una selecció d’imatges que representa tot el que és la festa i un xiquet “trencant” el paper del cartell per endinsar-s’hi, és obra de la il·lustradora Marta Viladrich.

 

ESPECTACLES PER A GAUDIR Enguany, en relació amb els espectacles que es poden veure, la principal novetat serà Meraki, a la plaça de l’Absis, que per primera vegada dirigirà el reconegut coreògraf tortosí Roberto Olivan.
A la nova edició de la Festa no hi faltarà la tradicional Taverna d’Enrico de Quico el Célio, lo Noi i el Mut de Ferreries, els Combats a ultrança de la companyia aragonesa Lobos Negros, la recuperada Cantina Cantorum del Cor Flumine, o La pazzia senile a càrrec de La Binota.

Les avançades de Sant Joan tornaran a acollir els tornejos cavallerescs de la Confraria de Sant Jordi a càrrec d’Equitor i la Colla Jove de Tortosa. A més, La Companyia, alumnes de l’Escola Municipal de Teatre, presentaran a la Festa dos espectacles nous: el clàssic de Shakespeare Romeo i Julieta, que tindrà com a escenari l’església de la Reparació, i Arcanum regis, que convertirà el Palau Episcopal en un passatge del terror.

Les entrades dels espectacles de pagament es poden adquirir al web www.festadelrenaixement.cat i presencialment a la Casa de la Festa, al carrer Sant Felip Neri.

D’entre les companyies que es podran veure enguany destaca la presència, com a novetat, de la formació mexicana Kronos Cantus. “Donem un salt en la internacionalització de la Festa que ara serà també coneguda a Mèxic”, ha manifestat el regidor de Festes Domingo Tomàs. Després d’11 anys tornaran a la ciutat els abanderats italians i hi haurà estrenes d’espectacles com el de la companyia francesa Et Vorago. Altres espectacles, com La visita del Inquisidor, al call jueu, tenen la intenció, segons ha anunciat Tomàs, de tenir continuïtat al llarg de l’any en dates concretes amb gran afluència de públic turístic.

El pregó d’enguany anirà a càrrec de la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón. També es reconeixerà la tasca de l’Associació de Venedors del Mercat com a portadors de l’estendard de la festa. Així mateix, al Taulell al carrer tindran com a convidada la nomenada recentment directora general d’Indústria, Matilde Villarroya.

La Festa del Renaixement compta amb un pressupost similar al de l’any passat, uns 220 mil euros.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 73

Últimes notícies