HomeOpinióDescobrint el Campament del Pou

Descobrint el Campament del Pou

‘Pou!’.  Este és el crit que durant gairebé 20 anys ha acompanyat als membres de la Taverna i el Campament del Pou. D’entre el bullici de gent i el rebombori consegüent, els taverners i membres del campament feien restar a tothom en silenci durant un moment, per després aixecar tots i totes les copes, al mateix temps que brindaven a la salut del Pou, l’origen d’este grup. 

L’Associació Cultural Taverna del Pou va nàixer per a participar en la festa del Renaixement. I van començar a fer-ho com a taverners des de la plaça Sant Joan, “més coneguda com la plaça del Pou, d’aquí el nostre nom”, indica Alícia Andreu, membre de l’entitat des dels seus orígens. A partir de l’any 2005, els mateixos amics de la taverna van decidir posar en marxa un campament de petit format que, segons explica Andreu, “servia per a descansar de l’activitat frenètica de la taverna”.

Una tenda, taules i bancs de fusta, barrils, trípodes per a les olles, diferents estris, dos carros -un per als adults i l’altre, nou d’enguany, per als xiquets i xiquetes del grup-, un retrat que recrea dos parelles, una d’adults i l’altre d’infants, on els visitants poden fer-se una fotografia, són alguns dels elements que formen part de l’attrezzo del campament, que majoritàriament s’ha fet a mà. L’element més representatiu, però, és el pou que van haver de recrear quan els van traslladar de la plaça del Pou a les Avançades de Sant Joan. “Allà vam estar durant set anys. Després nosaltres necessitàvem un canvi i vam demanar baixar a la plaça Mossèn Sol, on hem fet la taverna i el campament tres anys. Enguany, només farem el campament i descansarem d’estos 20 anys de taverna, ja que necessitem parar per a tornar a continuar”, detalla Andreu.

D’esta manera, enguany, els amics i amigues de l’associació cultural Taverna del Pou es dedicaran únicament a recrear la vida quotidiana del segle XVI, el dia a dia de l’època. I per a fer-ho, cuinaran menjars típics com “carn a la brasa, algun guisat, amanides en mel, tripes, xurrasco, abadejo, la baldana i la llonganissa no poden faltar… No menjarem res que no siga de l’època”, determina Andreu. 

Però més enllà de cuinar in situ, també tenen diversos jocs per a recrear els passatemps del Renaixement. Tal com conta Andreu, “jugarem a la petanca, amb xanques, estem buscant bitlles de fusta… Però també era tradicional jugar a l’Oca i nosaltres l’hem batejat com l’Oca del Pou”. I és que segons explica, s’han creat un tauler propi per a jugar a este joc, ja que les caselles estan dibuixades amb elements representatius del campament i la taverna.  “Per exemple, hem dibuixat el pont de barques, la ‘posada’ és la taverna, la presó per a nosaltres és una porta que era un polvorí en reixes que hi havia a les Avançades, i l’última casella és la muralla medieval, que és on hem estat fins ara. Tot està relacionat amb el nostre campament”. Cadascú de la colla es dedica a una cosa. Alícia, per exemple, té una marioneta que és una tavernera amb un poal, que la fa passejar pel campament, un altre es dedica als xanques, una altra només vol dedicar-se exclusivament a la cuina.

Tot i que de forma fixa són una quinzena de membres, durant el cap de setmana comptaran amb la participació d’alguns antics col·laboradors de la taverna al campament, que superen la vintena. Com que no serviran sopars ni begudes als visitants, enguany poden formar part d’algunes activitats durant els dies que Tortosa es vestix renaixentista de cap a peus. La desfilada, que fins ara només han pogut anar un parell d’anys, és una d’estes activitats de les quals podran formar part, així com veure alguns espectacles. “La gent no sap com n’és d’estressant estar en una taverna. Ara estem més relaxats i també més amb els xiquets”, afirma Andreu. 

La interacció amb els visitants continua, però enguany en lloc d’estar darrere d’una barra, els amics de la Taverna del Pou estan acampats a la plaça Mossèn Sol de les 18 hores a la una de la matinada, brindant i xalant al més pur estil renaixentista. 

Cinta Accensi
Cinta Accensi
Profesora d'economia
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 4 = 10

Últimes notícies