Les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs volen seguir operant més enllà dels 40 anys

La central nuclear de Vandellòs II ja ha presentat davant l’administració estatal la documentació per a poder prorrogar la seua activitat i Ascó ho farà en els propers anys

Terres de l'Ebre

Les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs volen seguir operant més enllà dels 40 anys
Les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs volen seguir operant més enllà dels 40 anys | Núria Caro

Que les centrals nuclears d’Ascó i de Vandellòs puguen seguir operant més enllà dels quaranta anys de vida útil, i no tanquen en els propers deu anys. Este és l’objectiu d’ANAV, l’empresa gestora de les centrals nuclears que a finals del 2017 va presentar davant el Ministeri d’Energia -llavors, en mans pel Partit Popular-  la documentació per a renovar l’autorització perquè Vandellòs II pugue seguir operant més enllà del 2020, quan expira la seua llicència d’activitat actual, i farà el mateix amb Ascó, que expira el 2021. La resposta del govern estatal serà un punt d’inflexió i marcarà el futur de les polítiques energètiques en els propers anys.


En el cas de la central de Vandellòs II va ser la penúltima de tot l’estat a posar-se en funcionament, l’any 1987. Fins ara, les llicències de les nuclears s’adjudicaven per uns deu anys, però una modificació de la normativa al gener del 2017 obre la porta a demanar la renovació per a més de deu anys. De fet, alguns alcaldes de la comarca van apuntar, fa mesos, que es podria treballar en una renovació de cara a vint anys més.


Així, ANAV ja ha fet arribar a l’administració estatal -ara amb el nom de Ministeri de Transició Ecològica- alguns documents com el Pla Integral d’Avaluació i Envelliment. Un document que, segons la memòria de l’any 2017 que l’empresa ha fet pública esta setmana, ha estat fruit de més de 150.000 hores de treball en els últims anys, en un dels tràmits més importants de la seua història. La central nuclear d’Ascó també hauria de presentar esta documentació en el propers mesos i, si rep la próòrroga de l’Estat, superaria els quaranta anys de vida útil. Es tracta del període pel qual, en un principi, van ser dissenyades les centrals, tot i que les contínues renovacions de material i les millores en la seguretat són un dels arguments que s’esgrimix per a demanar la continuïtat de la indústria.


La tramitació d’estes llicències arriba en un període on, amb l’arribada del PSOE a Moncloa, el Ministeri ha fet oficial la seua voluntat de tancar totes les centrals en els propers deu anys. La nova ministra de transició ecològica, Teresa Ribera, ha reiterat la seua aposta per les energies renovables, tot i que encara no s’ha anunciat cap pla per a desplegar noves centrals productores que puguen substituir l’energia d’origen nuclear. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article