HomeSocietatVacances al cau dels jihadistes

Vacances al cau dels jihadistes

Thierry Claude va arribar a la costa d’Alcanar a principis de setmana. Ha vingut des de França amb la seua dona i les seues dos filles a passar les vacances en un xalet que han llogat per internet. Quan dimarts al matí va sortir a córrer per la serra del Montsià, Thierry no esperava escoltar el que un veí de la mateixa urbanització li va revelar: “Em va explicar que a la casa just al darrere de la nostra es van preparar els atemptats de Barcelona”. Durant un minut, després de la sorpresa inicial, es va sentir angoixat en recordar la seua família dormint a tan pocs metres. Però, com diu, “les muntanyes i el mar, que aquí són tan bonics, m’ho van fer oblidar ràpidament”. Reconeix que si ho hagués sabut abans – els propietaris no li van comentar res – potser s’hauria plantejat no vindre. Al final, però, no se’n penedix perquè el paisatge i la casa li encanten.

La família Claude, del sud de França, és una de tantes famílies estrangeres que escullen les solitàries urbanitzacions del terme d’Alcanar per a descansar a l’estiu. L’explosió d’un d’estos xalets la nit del passat 16 d’agost com a conseqüència d’un error en la preparació dels atemptats terroristes no ho ha canviat. Ni tan sols a la urbanització Montecarlo, on es trobava la casa ocupada pels joves integrants de la cèl·lula jihadista i de la qual ara només en queda un solar.

Estos dies es veuen cotxes anant i venint, gent descarregant maletes, i s’escolten les rialles dels que prenen la fresca quan la calor ho permet. “La gent seguix venint i fent la seua vida”, diu Josep Fibla, veí i president de la comunitat de veïns de Montecarlo. Fibla apunta que hi ha algunes cases que es posen en lloguer vacacional. Al portal Airbnb en trobem una, que oferix 3 habitacions, piscina i solàrium per 80 euros la nit. L’anunci descriu la urbanització com “petita i tranquil·la”.

 

La urbanització Montecarlo continua omplint-se de turistes mentre alguns veïns i l’Ajuntament d’Alcanar treballen per a millorar la zona

A Montecarlo tot és, aparentment, com era abans. L’únic que ha canviat és l’últim carrer de la urbanització, on estava el xalet de la cèl·lula de Ripoll. Els domicilis del voltant estan visiblement reformats i acabats de pintar. En especial la casa que hi havia al costat, que va quedar molt afectada i ha estat tancada durant mesos. Ara hi tornen a viure els seus amos i fins i tot han adquirit el solar on hi havia l’amagatall dels terroristes, que era propietat d’un banc. Els veïns d’este carrer han declinat parlar amb els periodistes. “No val la pena recordar”, diuen.

L’explosió va ser tan forta que cinc d’ells van resultar ferits i a tres se’ls va hospitalitzar. De fet, la majoria ja han estat indemnitzats per l’Estat com a víctimes del terrorisme. Malgrat el tràngol pel qual han passat, els veïns intenten transmetre normalitat, segons ha observat Thierry Claude. “M’ha sorprès molt perquè la gent és molt amable i no semblen traumatitzats”, afirma. En canvi, Josep Fibla, reconeix que este ha estat el tema de conversa entre ells durant tot l’any i que s’han tornat més malfiats: “quan veus algú que entra a viure a una casa ja mires a veure qui són o si els coneixes”.

L’estat de semiabandonament de la urbanització s’ha assenyalat com un dels motius pels quals la cèl·lula terrorista va instalar-se a Montecarlo, on s’han arribat a comptar cinc immobles ocupats al mateix moment. Per als residents és un motiu de preocupació i així ho han fet arribar a l’ajuntament d’Alcanar. Jordi Bort, el regidor que ha estat a sobre del cas, explica que en tractar-se de sòl urbà no consolidat no hi tenen competències. “No podem canviar un fanal o enviar màquines de neteja”, recorda. Però fa un mes un grup de veïns de Montecarlo (entre els quals hi ha Fibla) ha començat a treballar amb el consistori per a iniciar el procés d’urbanitzar els carrers i posar-hi clavegueram i enllumenat públic.

Serà un procés llarg, que hauran d’afrontar econòmicament els veïns, però per al qual comptaran, subratlla Bort, amb l’acompanyament de l’Ajuntament.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

55 + = 60

Últimes notícies