HomeHistòriaCorbera d’Ebre acull una mostra de les llibretes de camp d’Oriol Miró...

Corbera d’Ebre acull una mostra de les llibretes de camp d’Oriol Miró realitzades en els espais de la Batalla de l’Ebre.

Coincidint amb el 80è aniversari de la batalla de l’Ebre i en el marc del cicle Ebre, Art i Patrimoni -que impulsa el Museu de les Terres de l’Ebre-, el centre de Corbera d’Ebre del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre proposa en una exposició una sèrie d’il·lustracions d’elements patrimonials del front de l’Ebre com ara trinxeres, refugis o bateries.

El seu autor és Oriol Miró, especialitzat en recreació històrica i el responsable del grup de recreació del Grup de Didàctica i Patrimoni de la Universitat de Barcelona. Miró ha adaptat la metodologia de les llibretes de camp de les ciències naturals als vestigis de la Guerra Civil, amb més d’una vintena de dibuixos de plantes, alçades i disposicions d’estructures defensives, amb les seues trinxeres, nius de metralladores, refugis i emplaçaments d’artilleria.

“Estos dibuixos, o esquemes il·lustrats, com els anomeno, van nàixer un dia que vaig vore unes fotografies que havia fet jo mateix d’una trinxera, però que eren incapaces de descriure-la. És una evolució”, explica Oriol Miró. “Són plànols i seccions depenent de cada espai. Les pedres parlen i et demanen coses. Hi ha trinxeres que només demanen la planta perquè estan molt desgastades, però altres fortificacions demanen seccions perquè potser tenen dos plantes”. 

Miró, en vuit plafons, recull fortificacions de la batalla de les quatre comarques de les Terres de l’Ebre. L’exposició està endreçada per àmbits: la línia del Cinca, la defensa de la costa, el front de l’Ebre i la batalla pròpia. El director del Comebe, David Tormo, també n’ha realitzat la geolocalització dels espais.

Els dibuixos estan fets amb les línies traçades a bolígraf però amb tocs de color per a definir la resta d’espais. “Estos dibuixos van nàixer només per a mi, eren privats. Els porto fent des del 2013. Però després els vaig anar penjant periòdicament a la meua web”, concreta l’autor. L’objectiu de la mostra és, així, mostrar l’art en brut, els esbossos quan només són descripcions del lloc i els espais. “Estes llibretes van ser fetes per a entendre les fortificacions i han tingut un recorregut inesperat, ja que no esperava que anessen a una exposició. Però es tracta de compartir. Les trinxeres desapareixeran, l’erosió és implacable. I tot coneixement desapareix si no el compartixes”, valora Miró.

Miró, responsable del grup de didàctica i patrimoni de la UB, participa sovint en les recreacions de la batalla de l’Ebre, com a la de Miravet, Faió i la Fatarella. “Una recreació no és posar-se roba vella i simular que vas a disparar, sinó un projecte que pot explicar històries. A la Fatarella és on portem el major grup d’alumnes. Els alumnes fan que no oblides la il·lusió que tenies al començament”. La mostra Ciència crua.

Les llibretes de camp i el patrimoni de la Guerra Civil al Front de l’Ebre es pot veure al Comebe fins al 15 de setembre.

Ebre, art i patrimoni

La tercera edició d’Ebre, Art & Patrimoni, que ja es pot veure a nou centres ebrencs, proposa una selecció de projectes artístics que vinculen la il·lustració i el patrimoni. Les anteriors edicions foren dedicades a l’escultura sonora i a la fotografia.

El cicle proposa altres mirades creatives a través de la il·lustració que ajuden a reinterpretar el patrimoni ebrenc, amb mostres sobre l’art rupestre, el patrimoni industrial o marítim, l’artesania, els espais museístics i els paisatges. Navigare es pot veure fins el 26 d’agost al Museu de la Mar de l’Ebre de la Ràpita; Quadern de viatge fins el 30 de setembre al Centre d’Interpretació de les Barraques del Delta de Sant Jaume d’Enveja; Un mar d’oliveres al Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana de Santa Bàrbara fins al 30 de setembre; La Natura Dibuixada fins al 30 de setembre al Museu de la Pauma de Mas de Barberans; Dúctil, fins al mateix dia al Museu de les Terres de l’Ebre d’Amposta, i finalment se celebrarà una jornada el 15 de setembre a l’Ermita de la Pietat d’Ulldecona amb la intervenció L’invisible rupestre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 45 = 52

Últimes notícies