HomeHistòriaTortosa recrearà el front de guerra durant el Congrés Internacional de la...

Tortosa recrearà el front de guerra durant el Congrés Internacional de la Batalla de l’Ebre

Recordar la Tortosa de 1938, quan la ciutat va ser front de guerra durant la Batalla de l’Ebre, és un dels objectius que s’han marcat els Amics i Amigues de l’Ebre, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tortosa, en el marc de les activitats paral·leles que s’han organitzat al voltant del Congrés Internacional la Batalla de l’Ebre 1938-2018, que acollirà la ciutat durant el darrer cap de setmana de setembre i el primer d’octubre.

El dia 29 de setembre, coincidint amb l’inici del congrés, la zona del mercat de Tortosa farà un retrocés en el temps per situar-se 80 anys enrere, l’any 1938, quan la ciutat va ser front de guerra. A la plaça Barcelona s’hi instal·larà un hospital de campanya com els que hi havia a la Guerra Civil.

A l’hospital, no només s’hi podrà veure com vestien i treballaven les infermeres durant la guerra, sinó que els visitants també podran donar sang, ja que l’acció compta amb la col·laboració del Banc de Sang i Teixits amb l’objectiu de promoure la donació de sang. Més enllà de l’hospital de campanya s’hi recrearà també tot l’interior del Mercat Municipal de Tortosa, amb paradistes vestits d’època, per recordar els pagesos de les dècades del 1930 i el 1940. També s’hi podran veure soldats republicans i altres recreacions que recordaran una altra època. “Durant unes hores volem que la zona del mercat retorne a l’any 1938 i recordar la Tortosa del front de guerra”, ha insistit Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre.

El mateix dia 29 de setembre, com a activitats que complementaran la celebració del Congrés, l’Ajuntament de Tortosa ha programat l’obra de teatre Els darrers dies de la Catalunya republicana. L’obra és la narració verídica dels dies dramàtics viscuts per l’escriptor, historiador i polític Antoni Rovira i Virgili, quan entra en fase culminant l’ofensiva final de Franco contra Catalunya, i la seua família es veu obligada a fugir. Després del concert, la Banda Municipal de Tortosa oferirà un concert amb un repertori exclusiu al voltant de la Guerra Civil.

Exposicions

Paral·lelament a la celebració del congrés, es podran visitar també tres exposicions, que estaran obertes al públic des del dia 22 de setembre. Al Museu de l’Ebre s’hi instal·larà l’exposició produïda pel Centre d’Estudis Ilerdencs Els primers trets de Francesc Boix.  La mostra és una selecció de les primeres fotografies fetes per Francesc Boix, l’anomenat fotògraf de Mauthausen, quan el 1938, durant la Guerra Civil Espanyola, s’incorporà voluntàriament amb 17 anys a la 30a Divisió de l’Exèrcit Popular de la República. Al Museu de l’Ebre també es podrà veure l’exposició La Batalla de l’Ebre, del plànol a la imatge dels historiadors Roc Salvadó i Màrius Pont. “L’exposició confronta els plànols dels dos exèrcits i permet veure la visió que tenia cadascun dels bàndols en la Batalla de l’Ebre”, explica March. La mostra es complementarà també amb fotografies.

A més a més, l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre acollirà l’exposició itinerant Cartells de la Guerra Civil a Catalunya, produïda per l’Arxiu Nacional. En total, s’hi exposaran 51 cartells de diferents autors i que representen un testimoni directe i visual d’un fenomen tan destacat durant el conflicte bèl·lic, com va ser el cartellisme. Els cartells es van convertir en una poderosa eina de propaganda i sensibilització d’una població que vivia constantment en estat de guerra. L’exposició presenta, entre d’altres, treballs de cartellistes reconeguts, com ara Carles Fontserè, Josep Subirats, Lorenzo Goñi o Martí Bas.

“Amb totes les activitats complementàries que s’ha organitzat es pretén  generar més activitat al voltant del congrés i que arribe a més gent”, ha assegurat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. També Marc March ha insistit en la voluntat d’arribar a més gent, més enllà de les persones interessades en el congrés que tindrà un caràcter més històric i científic, malgrat que les inscripcions estan obertes a tot el públic. March ha avançat que a hores d’ara ja hi ha previstes més d’una trentena de comunicacions en què diferents persones podran explicar des del seu punt de vista què va representar la Batalla de l’Ebre.

El Congrés Internacional està organitzat pels Amics i Amigues de l’Ebre, la Universitat Rovira i Virgili i el Centre d’Estudis Sobre Conflictes Socials.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

40 + = 45

Últimes notícies