HomeHistòriaArqueologiaLes excavacions al jaciment preibèric dels Tossals d’Aldover confirmen el seu interès...

Les excavacions al jaciment preibèric dels Tossals d’Aldover confirmen el seu interès arqueològic

Un equip d’arqueòlegs del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV, dirigits per Ramon Ferré i per Ivan Cots, han excavat durant la primera setmana de setembre al jaciment arqueològic Els Tossals, ubicat al terme municipal d’Aldover. La campanya ha servit per confirmar la cronologia d’aquest assentament que data de la primera Edat del Ferro i que va estar ocupat entre els segles VII i VI abans de la nostra era (ANE). “Això el fa interessant des del punt de vista cronològic, doncs hi ha dues fases de la primera edat del ferro que enllacen directament amb l’època ibèrica”, apunta Jordi Diloli, coordinador del projecte.

Es tracta d’un jaciment poc excavat. Només hi hagut dues intervencions arqueològiques prèvies, el 2013 i el 2015. Durant la primera es van localitzar les restes d’un combatent de la Guerra Civil sobre un mur del jaciment, la qual cosa va fer canviar les prioritats de l’excavació, per això se’n saben encara molt poques coses. En aquesta tercera intervenció ha aparegut material ceràmic, d’origen fenici, i una agulla d’os, objectes que se sumen a les àmfores i a la dena de collar de pasta vítria fenici que van trobar el 2015.

“Hem delimitat els murs i hem vist que les estructures estan ben conservades”, afegeix Diloli. De fet, el GRESEPIA ha inclòs les intervencions als Tossals en el projecte presentat al pla quadrimestral d’excavacions arqueològiques convocat per la Generalitat, per tal de poder completar la tasca.

Els Tossals es troba en un turó des d’on es controla la desembocadura i accés al barranc de la Conca, que naix als Ports d’Alfara de Carles, i que podria estar relacionat amb el jaciment dels Malladarets, un altre assentament preibèric que es troba just al naixement d’aquest barranc. També podria haver acollit algun tipus d’activitat ramadera, ja que s’ha trobat un mur de circumval·lació que podria formar una mena de corral.

En les últimes excavacions hi ha intervingut un equip de 7 arqueòlegs, en un treball finançat per l’Ajuntament d’Aldover, per recuperar i donar un ús públic al jaciment.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies