HomeSocietatLes Terres de l’Ebre esperen enguany una temporada plena de rovellons

Les Terres de l’Ebre esperen enguany una temporada plena de rovellons

Feia temps que els aficionats a recollir bolets vivien temporades tristes. Les condicions meteorològiques no eren favorables: en alguns dels últims anys, els bolets directament no sortien, d’altres es podien trobar durant un o dos caps de setmana, però ràpidament desapareixien i ja no tornaven a créixer, perquè una onada de calor a deshora, o algun altre factor climàtic, com el fort vent, els barrava el pas. Este final d’estiu i inici de tardor sembla que la situació és i serà diferent. Ben diferent. Som a principis de setembre i els bolets que han sortit este any -especialment els rovellons- ja superen els que van sortir l’any passat durant tota la temporada. Segons els experts, les Terres de l’Ebre, una de les zones amb més afició boletaire de Catalunya, viuran una campanya molt bona i, si no hi ha un canvi dràstic, esta sort s’allargarà durant diverses setmanes.

Joan Moisés, alcalde de la Sénia i portaveu de l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre (BITXAC), reafirma estos pronòstics. “La temporada de bolets a les Terres de l’Ebre sol començar al voltant de la festivitat del Pilar, el 12 d’octubre, però este any, després de les tempestes que hi ha hagut i el clima favorable per als bolets, sembla que ja s’han començat a trobar els primers bolets a principis de setembre”, explica Moisés a este setmanari. Això sí, Moisés preferix ser prudent. “És cert que la sortida de rovellons depèn de les condicions meteorològiques”, i apunta que si estes circumstàncies canvien, també variarà la sortida de bolets.

De moment, però, molts ebrencs s’han desplaçat fins a pobles de la província del Maestrat, a pocs quilòmetres de les comarques ebrenques. Allí, la temporada de bolets, que a causa de les condicions geogràfiques sempre s’avança respecte de l’ebrenca, està sent excel·lent. “En aquella zona l’època de bolets acostuma a iniciar-se a mitjans de setembre, però este any s’ha precipitat 15 dies”, apunta el mateix Moisès. Les pluges abundants i la calor moderada han afavorit esta realitat. Per tant, el fet que al Parc Natural dels Ports -des de Caro fins a Fredes, passant pel Boixar i el Coratxà- haja plogut molt, dota d’encara més motius els auguris més optimistes.

 

Reptes i riscos mediambientals Però a causa de la creixent afició per este tipus d’activitat, l’escenari també presenta els seus reptes. I riscos. El principal: que una presència massiva de persones no danye el bosc ni els mateixos rovellons. “És un tema molt important que cal tenir en compte”, admet Moisès. Quan els rovellons surten, les pistes del Parc Natural dels Ports s’omplin de cotxes i, sovint, l’excés de furor i de neguit que suscita esta pràctica es traduïx en una mala praxi. “Falta molta pedagogia: un dels objectius és fer entendre la població que no s’ha d’anar al bosc a explotar el rovelló, sinó que també pot agafar altres tipus de bolets -com les morenetes o els camagrocs-”, recalquen des de L’Associació Micològica. Este discurs no és aïllat i, en certa mesura, és fruit del gir que ha viscut esta activitat en els últims anys. El rovelló, i els bolets en general, s’ha posat de moda: fa deu anys, per exemple, a les Terres de l’Ebre només eren uns quants aquells que s’endinsaven als boscos; ara, gairebé tothom sembla que ho vulga intentar. El paper de les xarxes socials, que han contribuït en la difusió d’esta activitat, també n’ha tingut part de culpa.

Des de l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre i altres organismes, doncs, fa temps que estudien possibles mesures al respecte. No es descarta que, de la mateixa manera que ha passat en la zona del Maestrat, en un futur, aquelles persones que vulguen anar a buscar bolets haurien de pagar un mínim per a fer-ho. “És una opció que s’ha plantejat”, revela Moisès. Mentrestant, però, el mateix portaveu comenta altres avenços. “També fa temps que mirem de potenciar activitats lligades a la micologia per, alhora, beneficiar altres sectors del territori”, apunta.

Este control significaria una actitud més responsable. En el cas del municipi de la Sénia, a la falda dels Ports, per exemple, existixen uns packs micològics que busquen conciliar la cerca de bolets amb estades a allotjaments de la zona, restaurants i fins i tot excursions i visites guiades i pedagògiques.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

30 + = 31

Últimes notícies