HomeSocietatEls il·lustradors naturalistes, protagonistes del Delta Birding d’este any

Els il·lustradors naturalistes, protagonistes del Delta Birding d’este any

El Delta Birding Festival està d’aniversari i ho celebra amb un cartell de convidats de luxe. En la seua quinta edició, els il·lustradors de natura en són els absoluts protagonistes. Situat a MónNatura Delta, coorganitzat per Oryx, l’Institut Català d’Ornitologia i la Fundació Catalunya La Pedrera, el festival ebrenc vol consolidar-se com un referent en el món de l’observació de moixons en el seu hàbitat natural. I va per bon camí, ja que l’any passat es van registrar més de 2.000 visitants que van donar suport a esta proposta que pretén acostar el món de l’ornitologia al públic general. La fira i la resta de les instal·lacions se situaran als terrenys de les antigues salines de La Tancada, que la Fundació Catalunya va reconstruir per a crear un centre d’interpretació i una proposta d’actes lúdics i didàctics per a conèixer el valor de l’àrea.

 

La fira i la resta d’instal·lacions se situaran als terrenys de les antigues salines de La Tancada, que la Fundació Catalunya ha reconstruït

Els pròxims dies 21, 22 i 23 de setembre, noms reconeguts arreu del planeta en el món de la il·lustració, aterraran al Delta i presentaran els seus últims treballs, i també participaran en el festival i podran gaudir de la gran varietat d’espècies que només viuen a la nostra zona. El nom més important és, sens dubte, el de Killian Mullarney, un dels dibuixants més prestigiosos en el món de l’ornitologia. Dublinès de naixement, Mullarney va mostrar un interès pels ocells i les seues formes des de ben petit, i va fer-se un nom en el món de la il·lustració amb diverses sèries de dibuixos d’aus durant els anys setanta. Va participar en la realització del llibre Collins Bird Guide, descrit com “la millor guia d’animals mai produïda” per la revista Birding World.

Tot i l’alta participació d’eminències de l’àmbit, el Delta Birding és un festival de caire familiar, amb activitats per a grans i, sobretot, per a menuts. A la zona de les carpes, s’hi faran tallers de búsqueda, de coneixença de les diferents espècies d’aus del Delta, d’interacció… tot pensat per tal d’acostar la riquesa de la fauna a la gent del territori. Divendres a la nit, a Amposta, s’hi realitzarà una sessió de cine en què es projectarà la pel·lícula documental The Million Dollar Duck, que seguix sis artistes que competixen per a aconseguir que la seua il·lustració d’un ànec acabe sent la imatge del segell que cada any emet el Servei de Fauna dels Estats Units.

I, entrant en la dinàmica dels concursos, este any està previst que es repartisquen més de 9.000 euros en premis. S’hi ha convocat un concurs de fotografia, tant per a amateurs com per a professionals, que busca instantànies d’ocells en llibertat de qualsevol part del món. Hi destaquen també les competicions d’identificació d’aus mitjançant imatges i sons. Tot i l’atapeït programa, l’acte estrella són les visites guiadades, en què es podran descobrir les llacunes més desconegudes del Delta, com l’Alfalcada, amb la presència de Francisco Romero i Mariano Cebolla. Al final, s’assistix a un acte d’anellament. Hi ha diverses variants d’esta proposta de visita, com la que es fa a sobre d’una bicicleta elèctrica, o la sortida exclusiva amb cabuda per a només dotze persones que introdueix els participants en el món de la gravació de sons naturals.

A la nit, l’agenda no es queda en blanc. Per als interessats en l’obscuritat i els secrets que amaga, Iago Brugnolli dirigix una sortida per a descobrir i escoltar les aus nocturnes. Els ratpenats es podran descobrir en un altre taller-visita i, per als que visquen en ciutats grans, hi ha programat un vespre per a fotografiar el cel sense il·luminació artificial.

El vaixell és el transport ideal per a conèixer les aus marines típiques del sud del país. Per esta raó, es podrà navegar pel riu i pel mar per a observar l’ecosistema de més a prop i des d’una perspectiva a la qual, la majoria de vegades, no podem accedir. I, per a tots aquells que no estiguen familiaritzats amb l’orntologia però es troben fascinats per la màgia del Delta, hi ha tallers i xerrades per a principiants i aficionats. Els especialistes ensenyaran a entrenar l’oïda per a reconèixer els animals pels voltants de La Tancada i l’àrea de l’Embut, una zona del Parc Natural prou desconeguda i on abunda la fauna. Per últim, volent mostrar l’esperit conciliador envers la natura i el respecte cap a ella, l’últim acte d’esta edició 2018 serà l’alliberament de moixons rescatats. Així es contribuïx a la seua posada en llibertat.

 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 87 = 94

Últimes notícies