HomeAgriculturaLes pluges retarden la campanya de la sega que arranca amb força...

Les pluges retarden la campanya de la sega que arranca amb força esta setmana

Esta setmana els camps d’arròs del delta de l’Ebre han començat a omplir-se ja de màquines de segar. Enguany la campanya de la sega s’ha retardat uns quants dies respecte a altres anys a causa de les pluges dels primers dies de setembre. Així, el dilluns dia 17 només s’havia segat un percentatge molt petit de la superfície arrossera del  Delta, que ben just arribava al 10%. “Com que ha plogut, només s’han pogut segar les varietats més primerenques”, ha explicat Marcel Matamoros, president de la Cambra Arrossera del Montsià. Matamoros confia que per a finals d’esta setmana, davant la previsió de calor i bon temps, es puga treballar ja a ple rendiment i començar a segar la resta de varietats més tardanes. Per a finals de setembre i principis d’octubre quedarà per recol·lectar la varietat J. Sendra, que té un cicle més llarg.

Bones previsions

Les previsions de les dos cooperatives arrosseres del Delta és que enguany hi haja una bona collita. Arrossaires del Delta de l’Ebre confia a recuperar la producció de fa dos anys, després que l’any passat registressen pèrdues importants per l’atac de la Pyricularia, i la Cambra Arrossera del Montsià confia a superar els 38 milions de quilos recol·lectats al 2017. “Encara és prompte per a parlar del rendiment que tindrà l’arròs, però, de moment, el bomba que ha entrat a càmara presenta bons resultats”, diu Matamoros.

A principis de setembre, els arrossers de l’hemidelta dret auguraven una campanya excel·lent, amb la previsió, fins i tot, de superar la producció de l’any passat, que ja va ser extraordinària, però l’excepcional tempesta que va afectar la zona de la Ràpita i Poblenou el 5 de setembre ha rebaixat una mica les previsions inicials. La tempesta va afectar unes 2.500 hectàrees i van malmetre una mitjana del 40% del conreu. Malgrat que l’afectació en estos camps ha sigut greu, la Cambra Arrossera del Montsià creu que pràcticament no tindrà incidència en la producció total de la cooperativa.

Retardar el cicle de l’arròs

Fins fa poc, molts productors apostaven per un tipus d’arròs de baixa alçada i cicle curt, com a forma de combatre el canvi climàtic. El sector, però, comença a canviar d’estratègia i aposta per retardar el cicle de l’arròs. “Una de les defenses que podem tindre davant del canvi climàtic és que, en comptes de fer les segues al principi de setembre, ens n’anem a finals de mes o a l’octubre. Amb cicles més llargs sortiríem del fort de la calor del mes d’agost”, ha explicat Jordi Casanova, president d’Arrossaires del Delta. Això permetria que el moment de maduració de l’espiga es fes amb temperatures més suaus. Per a retardar el cicle de l’arròs, els pagesos tenen dos opcions, o sembrar més tard, o apostar per varietats de cicle més llarg, com és el cas de la J. Sendra. “És una varietat que cada vegada s’imposa més entre els arrossers”, explica Marcel Matamoros. Esta varietat té un cicle de creixement més llarg i “com que no agafa el moment fort de la calor, resistix millor l’atac dels fongs”, conclou.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

73 + = 78

Últimes notícies