HomeCulturaLes biblioteques de les Terres de l’Ebre impulsen un projecte per desestigmatitzar...

Les biblioteques de les Terres de l’Ebre impulsen un projecte per desestigmatitzar les malalties de salut mental

Treballar per desestigmatitzar els trastorns i les malalties mentals i normalitzar la situació de les persones afectades a través de la lectura i els contes. Este és el principal objectiu del projecte Biblioteques i salut mental, que impulsen conjuntament la Central de Biblioteques de les Terres de l’Ebre i la Taula de Salut Mental, en la qual hi estan representats tots els agents implicats en l’àmbit de la salut mental del territori.

La iniciativa, pionera a Catalunya, va arrancar l’any passat amb l’organització de contacontes a 7 biblioteques ebrenques, i este 2018 el projecte s’ha fet encara més ambiciós amb la implicació de 28 biblioteques i l’organització de 45 activitats adreçades no només als infants, sinó també al públic juvenil i adult. 

Gran part de les activitats organitzades giren entorn de la lectura a través de contacontes i clubs de lectura. La Central de Biblioteques i la Taula de Salut Mental han fet una tria de llibres, quatre contes i una novel·la juvenil, que parlen de trastorns com el TDAH (Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat), el trastorn bipolar o l’autisme.

Són lectures que ajuden a traure estigmes i mites sobre estos trastorns i a empatitzar amb les persones afectades. Els contes escollits per a fer estes sessions són Biel què et passa?, que aborda el TDAH; Els dimarts, el meu tiet i els extraterrestres, en el que es tracta el trastorn bipolar; i Mai facis pessigolles a un tigre i Aleix ja n’hi ha prou, que també aborden el TDAH.

“És emocionant veure com arribes a la gent a través dels contes”, explica Mariola Castaño, coordinadora de la Central de Biblioteques i que participa en algunes de les sessions de contacontes, dirigits al públic infantil i familiar, i que arribaran enguany a una quinzena de biblioteques. “Els infants són més  oberts i sensibles, i tenen menys prejudicis”, explica Míriam Galindo, de l’Associació de Salut mental, “i a través de la sensibilitat dels infants arribem a les famílies que, moltes vegades per desconeixement, creen pors a entorn de les malalties mentals. Volem desestigmatitzar i normalitzar”.  

Per a arribar al públic juvenil s’ha triat la lectura del llibre El diari d’en Leo, un àlbum il·lustrat que,  amb una visió fresca, sensible i pedagògica, explica el trastorn de l’espectre autista. Es faran clubs de lectura a les biblioteques de Tortosa, Amposta, la Ràpita, Deltebre i Ulldecona, dirigits per personal de la Fundació Pere Mata, i que abordaran totes les preguntes i dubtes que es generen sobre este trastorn. Encara dirigit al públic juvenil, algunes biblioteques ebrenques acolliran l’exposició-taller ‘Im-perfectes’, que pretén fer reflexionar sobre la manipulació i la pressió entorn del físic femení i els cànons de bellesa imposats.

El projecte Biblioteques i Salut mental també vol arribar al públic adult, i els equipaments de les quatre capitals de comarca acolliran sessions de cinefòrum amb la projecció de tres audiovisuals i la participació d’un testimoni en primera persona i un professional de la salut mental.

El projecte és pioner a Catalunya i s’inclou dins del programa Biblioteques Inclusives del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura. “Este projecte és un exemple de com des del Departament de Cultura també es poden fer coses en temes que socialment són importants”, ha insistit Ferran Bladé, director del Serveis Territorials de Cultura.

Laia Vinas
Laia Vinas
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 5 = 12

Últimes notícies