HomeSocietatAvui s’estrena a la Ràpita el documental “24 hores d’octubre” de Dani...

Avui s’estrena a la Ràpita el documental “24 hores d’octubre” de Dani Sainz i produït per Canal Terres de l’Ebre

“Les columnes eren de tres; el segon, per baix de l’escut, me va pegar amb la porra de punta; i en doblegar-me el de darrere me va pegar al cap. Me vaig vore un reguerall de sang”. Qui parla és Agustí Cruelles, ferit fa un any a la Ràpita en una de les càrregues policials.

La seua imatge amb el cap ensangonat va fer la volta al món. Bé, no tothom la va exhibir. “Hi havia una gent del Govern espanyol que deia que no existíem, que hi havia uns guàrdies civils ferits. Això sí que dol”, continua Agustí. “Hi ha gent a qui no van pegar i ho van portar més malament. Veure com pegaven els seus veïns o companys sense poder-hi fer res: els va generar molta angoixa”, relata Paqui Adell, que sí que va ser de les que va rebre. “No van dir mai ‘o sortiu o carreguem’. Simplement van carregar. Obrien l’escut i venia el de darrere. Ens van fer unflar”, recorda un altre dels ferits a la Ràpita, Joan Josep Obiol, que matisa la lamentació: “Estic molt orgullós d’haver-hi ficat el cos i ho tornaria a fer”.

 

Els ferits són conscients que, malgrat els cops rebuts, va ser un dia gloriós i un gran reforç per a l’independentisme. “Són dies que et posen a prova i et posen a lloc. En el teu dia a dia vas a treballar, vas a prendre una canya amb els amics, vas de vacances, però no et passen coses que seran històriques. A mi m’ha plenat, este dia”, conclou Paqui.  Estos són només alguns dels testimonis que recull el documental 24 hores d’octubre, produït per Canal Terres de l’Ebre i que s’estrena este divendres, 28 de setembre, a les 21 h a l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita. Es tracta d’una reconstrucció de la jornada de l’1 d’octubre a les Terres de l’Ebre, en concret a la Ràpita, Roquetes i Móra la Nova, on van tenir lloc les càrregues violentes de la Guàrdia Civil que van exercir de detonant de l’escalada de tensió política i social que es va viure durant les setmanes següents. “Al cap de dos setmanes, vaig arribar a col·lapsar-me. Vaig dixar de mirar la tele, de mirar les notícies i internet. Vaig desconnectar del món. Era un pes que portaves a sobre, però la teua vida havia de continuar”, expressa un altre dels ferits, Frederic Navarro.
El documental està narrat pels protagonistes d’aquell dia: votants, voluntaris, càrrecs públics i els advocats que han impulsat les demandes contra els cossos policials. El relat es nodrix del gran volum d’imatges que va enregistrar Canal Terres de l’Ebre durant la històrica jornada de fa un any, però les valoracions són les que els protagonistes han fet ara, més en fred, però sense dixar de traspuar la gravetat d’aquells moments de màxima tensió. Està dirigit pel periodista rapitenc Dani Sainz de Aja i està muntat per la també rapitenca Ariadna Rodríguez. S’emetrà per Canal Terres de l’Ebre dilluns, 1 d’octubre, a les 22 h.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 29 = 39

Últimes notícies