HomePolíticaAlcaldes demanen a la Fiscalia que arxive la causa contra ells per...

Alcaldes demanen a la Fiscalia que arxive la causa contra ells per donar suport al referèndum

Ara fa just un any, l’aleshores fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va decidir investigar fins a 712 alcaldes catalans, entre els quals, desenes de les Terres de l’Ebre, que van signar un decret de suport a l’1-O o van cedir locals per a fer la votació.

L’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM) van presentar una querella contra el fiscal per coaccions, però la mort de Maza, al novembre, va portar a l’arxivament de la querella. A l’abril d’enguany, la junta de fiscals de Catalunya va decidir mantenir les investigacions, però ara alcaldes investigats han entrat un escrit davant la fiscalia demanant que s’arxiven les seues causes de manera immediata perquè són “una actuació totalment desproporcionada” o perquè no se sap de què se’ls acusa exactament.

Els alcaldes sostenen que ja s’ha superat “amb escreix” el termini per a presentar denúncia contra ells. Consideren que Fiscalia ho ha d’arxivar o bé traslladar la causa als jutjats. Segons han explicat alcaldes ebrencs, la Fiscalia tenia sis mesos per a formalitzar una denúncia, que es van prorrogar sis mesos més.

L’escrit que han presentat els batlles recull que el decret que van signar donant suport al referèndum va ser un acte de caràcter exclusiu. Sostenen que no hi ha cap indici que s’hagen comès delictes de desobediència, prevaricació i malversació.

L’AMI ha fet una crida a totes les defenses perquè facen un front comú, i demanen l’arxivament de totes les actuacions. Entre aquells que han presentat l’escrit reclamant que s’arxiven les causes per l’1-O no hi figurarien, de moment, alguns dels alcaldes ebrencs que van ser citats a declarar a la Fiscalia de Tarragona, com ara Adam Tomàs (Amposta), Josep Caparrós (la Ràpita) o Lluís Soler (Deltebre). Tots tres han confirmat que no n’han reclamat l’arxivament, però Tomàs ha matisat que si la denúncia contra ell no es concreta, sí que té previst fer-ho, a través dels advocats de l’AMI. Al seu dia, tots tres es van negar a declarar, com també Ferran Bel (Tortosa) al Tribunal Suprem, en condició d’aforat. A Catalunya, van ser citats a declarar uns 70 alcaldes.

El president de l’AMI, Josep Maria Cervera, ha assegurat ara, un any després que comencés l’ofensiva contra els alcaldes independentistes, que s’estan duent a terme actuacions que “podrien ser contràries a dret o fins i tot delictives”, i no ha descartat presentar una nova querella contra la Fiscalia. Després de la mort de Maza hi ha hagut tres fiscals generals més: Luís Navajas (substitut temporal), Julián Sánchez Melgar i l’actual Maria José Segarra. Segons fonts de l’AMI, durant este temps, en què el ministeri públic ha anat requerint informació a alguns dels consistoris, s’ha evidenciat que les diligències són “aleatòries i de diferents intensitats”

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 25 = 28

Últimes notícies