HomeEnergiaExperts i productors veuen impossible produir la meitat d’energia renovable l’any 2030

Experts i productors veuen impossible produir la meitat d’energia renovable l’any 2030

L’objectiu que Catalunya passe a produir la meitat d’energia en fonts renovables el 2030 és ja pràcticament una utopia. Experts i empreses del sector donen per fet que estes xifres que preveia la Generalitat estan lluny de la realitat, ja que, a dia d’avui, només un 16% de l’energia que es produïx al país és renovable, i es troba lluny de la mitjana espanyola, que arriba a un 30%.

Segons dades de l’Observatori d’Energies Renovables de Catalunya, en els últims cinc anys només s’ha instal·lat un nou aerogenerador a tot Catalunya, i es van instal·lar unes 15 hectàrees de plaques solars. L’Observatori xifra que, per a arribar a complir amb la meitat de la producció elèctrica del país, cada any s’haurien d’instal·lar 70 nous aerogeneradors a tot el país, i 500 noves hectàrees d’energia solar, correspondrien a construir 600 MW d’energia renovable cada any: uns 300 MW d’energia solar i 300 d’eòlica.

Este objectiu, però, sembla del tot inviable. Segons el president de la patronal eòlica EolicCat, Víctor Cusí, “mai s’han instal·lat tantes plaques solars ni tants aerogeneradors a Catalunya en només un any”.

Segons el sector de les energies renovables, si no s’accelera amb la posada en marxa de nous parcs d’energia renovable, l’única alternativa viable per als propers anys serà la de prorrogar la llicència de les centrals nuclears, que aviat compliran els 40 anys de funcionament a tot l’Estat.

La desconnexió de Sánchez

L’estancament en la proliferació d’energia renovable dixa en entredit la política d’apagada nuclear del nou executiu de Pedro Sánchez, que es va fixar com a objectiu que les centrals nuclears tanquessen quan complissen els quaranta anys d’operació. i en el cas d’Ascó I esta data arribaria al 2022, mentre que a Ascó II seria el 2025. L’última central nuclear espanyola, a Trillo, hauria de tancar el 2027. D’esta manera, segons l’executiu socialista, totes les centrals atòmiques haurien d’estar clausurades en un termini de deu anys.

L’any 2017, l’energia nuclear va ser la primera font de producció elèctrica, amb un 21,2% del total, seguida per l’eòlica 18,3% i el carbó, amb un 17,2%.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

57 + = 61

Últimes notícies