HomeUrbanismeAmposta consolidarà i farà visitable l’emblemàtica torre de Sant Joan

Amposta consolidarà i farà visitable l’emblemàtica torre de Sant Joan

L’Ajuntament d’Amposta ja té enllestit el projecte bàsic per a la restauració i consolidació de l’emblemàtica torre de Sant Joan, una antiga fortificació construïda al segle XVI per Felip II a la badia dels Alfacs per a defensar-se dels atacs dels pirates sarraïns. “La torre de Sant Joan forma part de la nostra identitat i no s’explica que durant tants d’anys ningú haja fet res”, ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, que ha recordat que la fortificació està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN). Tomàs ha defensat que cal fer una intervenció davant “l’interès patrimonial i històric del monument, però també per l’interès turístic que té”. 

El projecte bàsic preveu no només la restauració i consolidació de la fortificació, sinó també fer-la accessible i visitable. La proposta d’intervenció proposa repujar la façana de la torre entre 2 i 4 metres seguint la volumetria original que descriu la documentació gràfica històrica.

En cap cas hi ha previst reconstruir la torre, però sí que s’hi actuarà amb nous materials i sistemes constructius per permetre la seua consolidació estructural i el seu ús com a mirador i àrea de lliure interpretació. A la part superior de la torre s’hi habilitarà un mirador i panells informatius sobre la història de la torre. Per a fer visitable el monument el projecte preveu la construcció d’una passarel·la, paral·lela al camí de pedra original (a uns 4 metres de distància), i que permetria arribar a una rampa que sobrepassaria l’illa i enllaçaria amb el mirador, justament, on estava ubicada la porta original de la torre.

Un cop enllestit el projecte bàsic, l’Ajuntament d’Amposta podrà encarregar ja el projecte constructiu per tirar endavant esta intervenció que tindrà un cost aproximat de 250.000 euros.

L’Ajuntament treballarà ara per aconseguir subvencions per a finançar el projecte. “El dia que esta torre estiga consolidada i siga accessible i visitable, tindrem un actiu més turístic, patrimonial i històric”, ha remarcat Tomàs. La torre de Sant Joan va estar en funcionament fins a principis del segle XIX, fins a la Guerra del Francès, quan va ser parcialment destruïda pels canons. Tomàs insitix que la intervenció a la torre permetrà també donar a conèixer la seua història desconeguda per gran part de la ciutadania.n

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 2 =

Últimes notícies