Les IV Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc posaran de relleu la riquesa del folklore

Entre el 12 i 16 de novembre s’han preparat diferents xarrades.

Tortosa

cartell
cartell

Sota el títol Xalant, treballant i pregant. Una visió del folklore de les Terres de l’Ebre, les IV Jornades del Patrimoni Literari Ebrenc tenen la voluntat de posar en relleu la riquesa del folklore del territori. “No cal dir que a les Terres de l’Ebre tenim una gran riquesa artística i folklòrica, la literatura oral n’és un exemple”, ha exposat la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, que ha presentat estes jornades com "una oportunitat per a descobrir esta riquesa i la diversitat del nostre patrimoni". 


Entre el 12 i 16 de novembre s’han preparat diferents xarrades. Durant el primer dia es retrà homenatge al folklorista ebrenc Joan Moreira amb una ponència del seu net que explicarà el vessant més personal del seu avi i el seguirà l’estudiós de Moreira, Josep M. Gasulla, per a parlar sobre la seua presència a la premsa tortosina. Serà este mateix dia quan tindrà lloc també una xarrada de la professora a la Universitat de Nantes, Clare Guiu.


El dimarts 13 de novembre es dedicarà a la literatura oral en passat i present, així com la presència en esta de personatges fantàstics i dels rols femenins. El dimecres 14 de novembre la jota en prendrà protagonisme, on destaca la xarrada Aproximació al treball de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, a càrrec d’Arturo Gaya, cantant dels Quicos. Pel que fa a les xarrades del 15 de novembre estaran dedicades al bestiari, gegants i imatge festiva i, finalment, la darrera jornada hi prendrà part Carles Castellà per a parlar sobre la influència de la cultura popular en la identitat de l’individu, així com la consellera de cultura, Laura Borràs, per a analitzar el folklore a les Terres de l’Ebre. Per a cloure els actes es durà a terme la presentació de Lo Cançoner del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb motiu del seu 25è aniversari. 


Activitats complementàries Sobre la mateixa temàtica  s’han programat 3 activitats més fora dels dies de les jornades. Es tracta del club de lectura que el 8 de novembre al Museu de Tortosa comentaran el llibre Entre la terra i el mar de Sebastià Juan Arbó amb l’assistència de Pep Carcellé i la coordinació de Roc Salvadó. Per a  diumenge 11 de novembre s’ha programat la visita guiada a càrrec de Joan Pellisa a l’exposició Gaites, gralles i dolçaines, que quedarà  inaugurada el proper 16 d’octubre al Museu de Tortosa. Finalment, el 17 de novembre es durà a terme un taller de jota a càrrec de Lo Planter a la Biblioteca Marcel·lí Domingo. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article