HomeSense categoriaEls regants injecten 1m3 d’aigua al Canal Vell a través d’un nou...

Els regants injecten 1m3 d’aigua al Canal Vell a través d’un nou sistema de bombes

Amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aigua de la bassa del Canal Vell i de la badia del Fangar, la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre ha posat en servei un nou sistema de bombament d’aigua que permet que a través del canal del Penal es puga desaiguar 1m3 per segon d’aigua directament a la llacuna.

 

Es tracta d’un sistema de bombes de baix consum que permet redirigir l’aigua dels arrossars de les zones de Fonsa i Creus fins al Penal. Fins ara este desguàs portava l’aigua fins al canal de circumval·lació i des d’aquí s’abocava al mar per l’estació de bombament de Pal. Ara, però, aprofitant un sifó construït per Aquamed, el canal del Penal pot abocar directament a la llacuna i contribuir així a la millora de la qualitat de l’aigua del Canal Vell que presenta nivells de salinitat molt elevats. La mesura suposa també de retruc una major aportació d’aigua dolça a la badia del Fangar, ja que la llacuna i la badia estan connectades pel desguàs del Rastrellador.

“Fa trenta anys es va construir l’estació de Pal i tota l’aigua que fins llavors entrava a la bassa es va desviar i ara fa cap al mar”, explica Javier Casanova, president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre. Amb este sistema “va deixar d’entrar aigua al Canal Vell i a la badia i va causar un important perjudici” tant per a la biodiversitat de la zona com per a tots els sectors implicats caçadors, pescadors i aqüicultors. És per això que ara este nou sistema de bombament es permetrà, com antigament es feia, que l’aigua del desguàs del Penal puga abocar a la llacuna i millorar la qualitat de l’aigua de la bassa i de la badia, així com la seua biodiversitat. “No hem inventat res, només hem tornat enrere per a millorar el maneig de l’aigua i modernitzar allò que ja feien antigament i que al Delta li anava bé”, ha explicat el president dels Regants. 

La posada en marxa d’este nou sistema de bombes i la injecció de més aigua dolça al Canal Vell i a la badia, era una de les primeres accions que es va demanar en la Taula de Cogestió del sector aqüícola, ja que suposarà una important injecció d’aigua dolça a la badia. Tal com ha explicat el director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ferran Grau, “es tracta d’una acció molt reivindicada pel sector aqüícola”, però “és només un primer pas i caldrà fer més aportacions d’aigua a la badia a través d’altres punts com els filtres verds”. Per Grau es tracta però “d’un primer pas molt important”. 

 

Lluita contra el caragol poma

El responsable d’Agricultura ha destacat també que es tracta d’una actuació “amplament consensuada” amb tots els sectors implicats, ja que no només s’aconseguix una major aportació d’aigua a la llacuna i a la badia, sinó que este sistema de bombes permet també lluitar contra el caragol poma. “Amb este sistema de bombes es baixa el nivell de l’aigua als desguassos i així s’evita que el caragol poma puga entrar als arrossars”, ha explicat Grau. De fet l’obra, que ha tingut un cost de 250.000 euros, ha estat finançada pel Grup ad Hoc de lluita contra el caragol poma (200.000 euros) i la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre.

Des de la Federació de Productors de Mol·lusc del Delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet, s’ha mostrat  satisfet de la posada en marxa d’este nou sistema d’aportació d’aigua i ha recordat que és el resultat de la col·laboració de tots els sectors implicats. “Ja hem passat de la coexistència a la col·laboració i això és molt important”, ha afegit.

 

Sistema de bombament eficient

Les bombes que s’han instal·lat són un disseny innovador, creat per l’empresa de Camarles B&G Buera, que té una eficiència energètica que permet estalviar fins a un 80% de consum elèctric respecte d’altres models, fa poc soroll, requerix poc manteniment i és respectuosa amb la fauna aquàtica, ja que li facilita el pas a través d’un canal intern on eviten cops o ferides. Este sistema de bombes garantirà l’entrada d’aigua dolça a la llacuna durant 6 o 7 mesos a l’any, en funció del cultiu de l’arròs, amb tot ja han recordat que el Penal està connectat amb el riu Ebre i que si calgués es podria captar aigua directament del riu.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 1 =

Últimes notícies