Miquel Paton crea una obra d’art sacre a la parròquia St. Eugeni I, Papa, de Barcelona

L'artista ha rebut l'encàrrec de crear una creu contemporània per a una església neobizantina

per M.P

Cultura, Edició Paper Setmanari l'Ebre

Miquel Paton ha treballat amb la tècnica de pintura a l’oli sobre fusta per a crear la creu
Miquel Paton ha treballat amb la tècnica de pintura a l’oli sobre fusta per a crear la creu | cedida

L’artista Miquel Paton ha inaugurat una obra d'art sacre a la Parròquia Sant Eugeni I, Papa, a Barcelona. L'artista ha rebut l'encàrrec de crear una creu contemporània per  a ser col·locada en esta església neobizantina. Es tracta d'una creu sintètica, suspesa a l'aire, asimètrica, que res més veure-la s'identifica plenament amb l'obra de Paton perquè els protagonistes són les línies i els colors. 


Esta intervenció artística, consistent en pintura a l'oli sobre estructura de fusta d'avet, ha estat fruit d'un encàrrec d'esta parròquia a l'artista, amb l'objectiu d'obrir la seua comunitat. “Este projecte m’ha permès la realització d’una peça de característiques molt diferents dels formats que acostumo a treballar. La meua intenció ha estat fer una obra de llenguatge propi, que ajudés a redefinir l'espai existent, sense traure protagonisme als elements neobizantins que el configuren", explica el pintor tortosí, que fa dos anys ja va realitzar una espectacular intervenció artística a la Capella dels Prats, a Alcanar.

 

Imatge de la creu suspesa a l’altar de la parròquia Sant Eugeni I, Papa, de Barcelona. | CEDIDA

 

El pintor, seguint el llegat d'artistes com Theaster Gates, James Turrell, Mark Rothko o Henri Matisse, ha creat una obra que segons afirma el comissari i crític d'art, Àlex Susanna, "dialoga amb la història de l'art -Gauguin, Denis, Brancusi, Mondrian, Malèvitx, Rothko-, però que sobretot aspira a fer-ho amb cadascun de nosaltres, creients i no creients, car l'art es projecta de dins cap enfora i demana una forma o altra de conversa. Una creu que ens mira, que espera, que ressona".


El rector de la Parròquia de Sant Eugeni I, Papa, Saturnino Rodríguez ha declarat sentir-se "realment satisfet d'esta renovació de l'espai, amb la incorporació d'una creu del segle XXI, que ens aporta llum contemporània a la nostra comunitat i ens obre a la societat dels nostres dies".


Miquel Paton (Tortosa, 1959) és un dels artistes de les Terres de l'Ebre més reconeguts, amb més d'una quarantena d'exposicions individuals a les seues esquenes, i més de 200 de col·lectives. L'any passat el Museu de Tortosa va acollir-ne una de les darreres. Algunes de les seues obres formen part del fons d'art, com el Museu d'Art Modern de Tarragona, la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi de Barcelona o el de La Creu Roja de Catalunya, entre d'altres. Actualment treballa en el seu estudi de Barcelona i el de la Ràpita. És seguidor de la Teoria de Color de Goethe i se sent en sintonia amb les teories estètiques de Baudelaire. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article