La creació de Salut Terres de l’Ebre seguix sent una incògnita, sis mesos després

L’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre seguix en mans de l’Ajuntament de Reus i encara no hi ha data per a la posada en funcionament de la nova empresa pública de la Generalitat que ha d’agafar la nova gestió del centre.

per Andreu Prunera

Edició Paper Setmanari l'Ebre

L’Hospital de Móra d’Ebre seguix en mans de GECOHSA
L’Hospital de Móra d’Ebre seguix en mans de GECOHSA | Núria Caro

A l’abril va acabar la concessió de la gestió de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. L’empresa GECOHSA -propietat de l’Ajuntament de Reus- havia d’encarregar-se del centre, i este passaria a gestionar-se per l’empresa pública Salut Terres de l’Ebre, propietat de la Generalitat, amb la participació de les administracions locals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat.

Sis mesos després, la gestió continua prorrogada en mans de GECOHSA, i es desconeix quan podrà entrar en funcionament la nova empresa pública.


“La incomunicació ens preocupa”, declara l’alcalde de Móra d’Ebre, Joan Piñol. “No dic que no s’estiga fent res, però la lentitud és inquietant, no tenim calendaris, ni sabem com avancen les gestions”, assegura. A més del canvi de gestió, destaca, “s’ha d’assumir el pla d’inversions de l’Hospital -valorat en dos milions d’euros- i hem de saber com es durà a terme, i quan”.


Està previst que el proper dissabte, dia 10, el president de la Generalitat, Quim Torra, visite Móra d’Ebre. Dins els actes de la visita, hi ha agendada una reunió amb l’alcalde on es tractarà la situació de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre.


La desinversió de l’Ajuntament de Reus a l’Hospital de Móra d’Ebre va ser el detonant perquè pràcticament tots els alcaldes de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat fessen un front comú per a demanar una nova gestió pública al centre. Una reivindicació que es va convertir en un clam quan Reus va desviar quatre milions d’euros del fons d’inversió de l’Hospital de Móra per pal·liar el dèficit de l’Hospital Sant Joan de Reus. 


A dia d’avui, però, la situació de Salut Terres de l’Ebre i els terminis de la seua posada en marxa seguixen sent una incògnita. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, en una entrevista a Ràdio Ebre i Ràdio Móra d’Ebre no va voler entrar en terminis sobre la nova gestió de l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre. 


D’altra banda, Pallarès sí que va donar detalls sobre l’impuls de la regió sanitària a les Terres de l’Ebre en els propers anys. Va subratllar que “la gestió de la salut a  l’Ebre s’encaminarà en el fet que hi haja un gran hospital, el Verge de la Cinta, del qual han de penjar altres centres, com els sociosanitaris, l’Hospital Comarcal d’Amposta, el Santa Creu de Jesús o l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre”. “Els professionals de la sanitat han de poder moure’s i donar servei arreu de la nova regió sanitària de l’Ebre”, afegia.


La formació d’esta regió sanitària va ser un dels compromisos que va prendre la consellera de Salut, Alba Vergés, en la visita a l’Ebre que va fer el passat mes de setembre. 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article