HomeSense categoriaSancionaran els municipis que no facen els deures amb la recollida selectiva

Sancionaran els municipis que no facen els deures amb la recollida selectiva

La recollida selectiva neta de residus municipals (sense tenir en compte els que es llancen on no pertoca) a les Terres de l’Ebre es va situar el 2017 en el 33,53% sobre els residus generats, dada que millora amb prou faena el percentatge assolit l’any anterior (33,29%) i el dixa en 1,53 punts per damunt de la mitjana de Catalunya (32%), segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

 

En canvi, l’any passat es va empitjorar l’estadística en el sentit que a les comarques ebrenques es van generar més residus: 89.267 tones de residus municipals, que equivalen a 1,36 quilos per habitant i dia. Esta xifra, si bé encara se situa per sota de la mitjana catalana (1,40 quilos per càpita i dia), suposa un augment de l’1,4% respecte al 2016 (88.033 tones). Poc progrés en la recollida selectiva i un petit pas enrere en l’objectiu de generar cada vegada menys residus (podria imputar-se a l’increment de la pressió turística), en un horitzó en què la Unió Europea obliga els estats membres a arribar a un 50% de reciclatge (que no vol dir només recollida selectiva) per al 2020; a un 55%, el 2025; a un 60%, el 2030 i a un 65%, el 2035.

Estos nivells de reciclatge requerixen, segons l’ARC, entre 5 i 10 punts més de recollida selectiva (és a dir, entre un 55% i un 75%), la qual cosa vol dir que les Terres de l’Ebre haurien de duplicar en menys de dos dècades la seua eficiència a l’hora de recollir selectivament els residus.

En el cas que no es complisquen estos objectius, el director de l’ARC, Josep Maria Tost, ha avisat que si hi ha sanció, Brussel·les la passarà al Govern espanyol, que al seu torn la traslladarà a la Generalitat i que el Govern la derivarà als consistoris. A més a més, hi ha consens entre les entitats municipalistes, el govern i l’Àrea Metropolitana de Barcelona perquè el cànon d’abocador augmente l’any 2020 fins als 47,1 euros la tona i el d’incineradora, fins als 23,6 euros per tona.

Així ho va preveure el Parlament el març del 2017 amb una modificació legislativa sobre el finançament de les infraestructures de gestió de residus. La màxima és que es genere menys brossa, reciclar més i fer una bona gestió de l’orgànica, que suposa el 40% de la brossa que genera cadascú. “Sense l’orgànica és impossible arribar als objectius”, va considerar Tost quan es van presentar les dades.

Amb les eleccions municipals a la porta, reclama que es deixe la gestió de la brossa fora de debat: “No es pot dir que es congelaran taxes, perquè és impossible de mantenir”, ha demanat. 

 

Per comarques, la comarca ebrenca que genera més residus per càpita és el Baix Ebre, amb una ràtio d’1,46 quilos per habitant i dia. Només la comarca del Baix Ebre supera la generació mitjana de Catalunya.

La comarca que genera menys residus per càpita és la Terra Alta, amb un quilo per càpita i dia. També és la comarca amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta, amb un 47,87%. Això s’explica no només per la sensibilització de la ciutadania  sinó també per les facilitats que tenen els ciutadans per a reciclar. 

 

Tortosa, a la cua

La comarca amb el percentatge més baix de recollida selectiva neta és el Baix Ebre amb el 29,99%, l’única que no supera la mitjana catalana. De fet, la capital, Tortosa, amb un 20%, és el municipi de les Terres de l’Ebre amb més deures pendents en este àmbit. El nou contracte municipal de la brossa, que acaba d’entrar en operació este estiu, té el repte de capgirar esta dinàmica, oferint per exemple més punts de recollida selectiva. Per contra, en el lloc més alt del podi de municipis amb millors resultats torna a estar Miravet, amb més d’un 67% de recollida selectiva neta.

L’indicador més optimista és que la recollida selectiva a Catalunya ha augmentat un 7% interanual (l’any 2017 es van recollir més de 100.000 tones més que l’any 2016), cosa que suposa l’increment més alt dels últims cinc anys. 

Al marge dels percentatges esmentats, la normativa europea fixa altres obligacions per als propers anys: recollida selectiva de bioresidus (abans de 31 de desembre del 2023); recollida selectiva de residus perillosos i residus tèxtils (1 de gener del 2025) i limitació a un màxim del 10%, amb vista al 2035, de la quantitat de residus generats destinats a l’abocador. 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies